Печени ябълки със сметана

Печени ябълки със сметана

Начин на приготвяне:

1. Сипете вода в голяма купа. Разрежете лимона на четвъртинки и изтискайте сока им в купата. Пуснете и кората вътре.
2. Обелете предварително измитите ябълки, за предпочитане е те да са кисели. Със специален уред /тип белачка/ извадете вътрешността - семките и твърдата част на ябълките, като го промушвате от долната част нагоре. поставете почистените ябълки в купата с вода и лимон.
3. В тенджера сипете водата и захарта. разбъркайте и добавете зърната кардамон. Щом сиропът заври, поставете ябълките в него и варете докато те омекнат.
4. Извадете ябълките от сиропа и ги подредете в тава, постлана с хартия за печене. Полейте всяка ябълка с 1 с.л. от топлия захарен сироп. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 10 минути.
5. Разбийте сметаната с помощта на лъжица. Прехвърлете я в шприц с назъбен накрайник.
6. Сервирайте печена ябълка, като шприцовате сметана в отвора и и я поръсите с 1 с.л. шербет /захарен сироп/ и малко запечени ядки шам-фъстък.

Съвет: Корите от ябълките сложете в кана с литър вода. Поставете каната в хладилник за 30 минути и консумирайте.

Продукти

  • 1 лимон
  • 4 зелени ябълки
  • 3 ч.ч. вода
  • 1 ч.ч. захар
  • 2 щипки зърна кардамон
  • 200 г заквасена биволска сметана

Свързани рецепти