Печени ябълки със сметана
Рецепта от: Максут Ашкар

1. Сипете вода в голяма купа. Разрежете лимона на четвъртинки и изтискайте сока им в купата. Пуснете и кората вътре.
2. Обелете предварително измитите ябълки, за предпочитане е те да са кисели. Със специален уред /тип белачка/ извадете вътрешността - семките и твърдата част на ябълките, като го промушвате от долната част нагоре. поставете почистените ябълки в купата с вода и лимон.
3. В тенджера сипете водата и захарта. разбъркайте и добавете зърната кардамон. Щом сиропът заври, поставете ябълките в него и варете докато те омекнат.
4. Извадете ябълките от сиропа и ги подредете в тава, постлана с хартия за печене. Полейте всяка ябълка с 1 с.л. от топлия захарен сироп. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 10 минути.
5. Разбийте сметаната с помощта на лъжица. Прехвърлете я в шприц с назъбен накрайник.
6. Сервирайте печена ябълка, като шприцовате сметана в отвора и и я поръсите с 1 с.л. шербет /захарен сироп/ и малко запечени ядки шам-фъстък.
Съвет: Корите от ябълките сложете в кана с литър вода. Поставете каната в хладилник за 30 минути и консумирайте.
2. Обелете предварително измитите ябълки, за предпочитане е те да са кисели. Със специален уред /тип белачка/ извадете вътрешността - семките и твърдата част на ябълките, като го промушвате от долната част нагоре. поставете почистените ябълки в купата с вода и лимон.
3. В тенджера сипете водата и захарта. разбъркайте и добавете зърната кардамон. Щом сиропът заври, поставете ябълките в него и варете докато те омекнат.
4. Извадете ябълките от сиропа и ги подредете в тава, постлана с хартия за печене. Полейте всяка ябълка с 1 с.л. от топлия захарен сироп. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 10 минути.
5. Разбийте сметаната с помощта на лъжица. Прехвърлете я в шприц с назъбен накрайник.
6. Сервирайте печена ябълка, като шприцовате сметана в отвора и и я поръсите с 1 с.л. шербет /захарен сироп/ и малко запечени ядки шам-фъстък.
Съвет: Корите от ябълките сложете в кана с литър вода. Поставете каната в хладилник за 30 минути и консумирайте.
Продукти
- 1 лимон 4 зелени ябълки 3 ч.ч. вода 1 ч.ч. захар 2 щипки зърна кардамон 200 г заквасена биволска сметана
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Максут Ашкар
Лимонада с червено цвекло
Рецепти Максут Ашкар
Кюфтета от нахут и кайма
Рецепти Максут Ашкар
Хумус
Рецепти Максут Ашкар
Зелен фасул със зехтин
Рецепти Максут Ашкар
Пелте
Рецепти Максут Ашкар
Супа лебание
Рецепти Максут Ашкар
Шербет с хибискус
Рецепти Максут Ашкар
Сиропирани хапки
Рецепти Максут Ашкар
Айрян с мента
Рецепти Максут Ашкар
Капуска