Предаване: Сладкишите на Франсишко МорейраГледайте в: Четвъртък, 22 октомври от 03:30 | Четвъртък, 22 октомври от 03:55

Начин на приготвяне:

1. С помощта на специален уред издълбайте вътрешността със семките на ябълките. Подредете ябълките в тавичка. Във всяка ябълка поставете по 1 пръчка канела. Поръсете със захар и полейте с виното. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 25 минути. По време на печенето 1-2 пъти обливайте ябълките с отделилия се сироп.

2. За гранолата смесете в купа овесените ядки, филираните бадеми, нарязаните орехи и сушени кайсии, бадемовото брашно и подправките. Разбъркайте.

3. В тенджерка сипете меда, захарта и водата и разбъркайте докато захарта се разтопи. Залейте сместа с ядки и разбъркайте добре. Пресипете сместа в тавичка, постлана с хартия за печене и я разстелете на един слой. Печете на 170 градуса 10 минути.

4. За сиропа сипете виното и водата в тенджерка и оставете сместа да заври. Захлупете съда и варете на тиг огън до сгъстяване на сиропа.

5. Оелете печените яълки и ги нарежете на кубчета. Разпределете ги в стъклени чаши. Полейте със сироп от порто. Върху ябълките сипете слой гранола.

Продукти

  • 4 ябълки "Златна превъзходна"
  • 4 пръчки канела
  • 75 г вино порто
  • 75 г захар

 

За гранолата:

  • 30 г мед с розмарин
  • 50 г кафява захар
  • 15 мл вода
  • 50 г овесени ядки
  • 60 г филирани бадеми
  • 30 г бадемово брашно
  • 3 г смес от подправки (канела, карамфил, индийско орехче и джинджифил)
  • 25 г сушени кайсии
  • 25 г орехови ядки

 

За сиропа:

  • 150 г вино порто
  • 40 г захар

 

 

Свързани рецепти