Малките френски пилета се приготвят доста по-бързо от обикновените. Но за да станат наистина вкусни, препоръчително е да се мариноват предварително с портокалов сос, джинджифил, чесън и подправки за 1 денонощие. След това пилетата се пекат, а от маринатата се получава чудесен сос.

Продукти

  • 3 брл х 450 г френки пилета
  • 1 с.л. течен мед
  • 1 пълна с.л. царевично нишесте
  • сол и черен пипер
  • За маринатата:
  • 600 мл портокалов сок
  • 3 скилидки чесън
  • 2 с.л. слънчогледово олио
  • 4 с.л. соев сос
  • 1 с.л. нарязана прясна салвия
  • 2 ч.л. листенца прясна мащерка
  • 1 с.л. настърган джинджифил

Начин на приготвяне:

  • 1. Поставете голям плик за храна с цип в купа и в нея сипете портокаловия сок, соевия сос, фино настърганите джинджифил и чесън, олиото, както и подправките - салвия, мащерка, сол и черен пипер.
  • 2. С помощта на кухненска ножица разрежете всяко пиле от двете страни на гръбнака и отделете костта (използвайте костите, за да направите бульон). След това разтворете пилетата като пеперуди.
  • 3. Поставете пилетата в плика с маринатата и го затворете. Разтръскайте добре и поставете в хладилник за 24 часа.
  • 4. Поставете маринованите пилета в дълбока тавичка и ги намажете с мед. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути.
  • 5. В купичка разбъркайте нишестето с малко от студената марината, до получаването на гладка кашичка. Излейте сместа в тавата, заедно с останалата марината при пилетата. Печете още 15 минути.
  • 6. Нарежете печените пилета на едри парчета и ги подредете в голяма чиния. Полейте обилно със сос. Останалият сос пресипете в сосиера. Поднесете печените пилета със задушени или печени пресни картофи.

Свързани рецепти

Виж всички