Печени френски пилета с портокал, салвия и джинджифил
Рецепта от: Мери Бери
Малките френски пилета се приготвят доста по-бързо от обикновените. Но за да станат наистина вкусни, препоръчително е да се мариноват предварително с портокалов сос, джинджифил, чесън и подправки за 1 денонощие. След това пилетата се пекат, а от маринатата се получава чудесен сос.
Продукти
- 3 брл х 450 г френки пилета
- 1 с.л. течен мед
- 1 пълна с.л. царевично нишесте
- сол и черен пипер
- За маринатата:
- 600 мл портокалов сок
- 3 скилидки чесън
- 2 с.л. слънчогледово олио
- 4 с.л. соев сос
- 1 с.л. нарязана прясна салвия
- 2 ч.л. листенца прясна мащерка
- 1 с.л. настърган джинджифил
Начин на приготвяне:
- 1. Поставете голям плик за храна с цип в купа и в нея сипете портокаловия сок, соевия сос, фино настърганите джинджифил и чесън, олиото, както и подправките - салвия, мащерка, сол и черен пипер.
- 2. С помощта на кухненска ножица разрежете всяко пиле от двете страни на гръбнака и отделете костта (използвайте костите, за да направите бульон). След това разтворете пилетата като пеперуди.
- 3. Поставете пилетата в плика с маринатата и го затворете. Разтръскайте добре и поставете в хладилник за 24 часа.
- 4. Поставете маринованите пилета в дълбока тавичка и ги намажете с мед. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути.
- 5. В купичка разбъркайте нишестето с малко от студената марината, до получаването на гладка кашичка. Излейте сместа в тавата, заедно с останалата марината при пилетата. Печете още 15 минути.
- 6. Нарежете печените пилета на едри парчета и ги подредете в голяма чиния. Полейте обилно със сос. Останалият сос пресипете в сосиера. Поднесете печените пилета със задушени или печени пресни картофи.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бутчета от токачка с провансалски сос
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Стоян и Лора
Печено пиле с грейви сос
Рецепти Стоян и Лора
Пушено пиле с прясно зеле