В тази рецепта агнешките ребра първо се мариноват, след това се пекат, а накрая се запържват. Сервират се с пюре от пащърнак и гарнитура от различни видове задушени в масло зеленчуци. Вкусно и красиво!

Продукти

  • 1 кг цели агнешки ребра
  • гхи
  • розмарин
  • сол
  • френски зелен фасул
  • 1 връзка кейл
  • 4  корена пащърнак
  • 1 жълта тиквичка
  • 1 тъмнозелена тиквичка
  • шепа бамя
  • 4  кочанчета бейби царевица
  • 3 стръка селъри
  • 1/2 глава резене
  • майорана
  • мащерка

Начин на приготвяне:

  • 1. Втрийте добре обилно количество гхи в агнешките ребра. Хубаво натрийте в месото и няколко пресни клонки розмарин. Поставете агнешките ребра в плик и ги оставете да се мариноват 1 час в хладилник.
  • 2. Прехвърлете агнешките ребра в тава за печене и ги намажете с масло. Подпрете ребрата едно на друго, за да стоят полуизправени. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 20 минути.
  • 3. Поставете тавата с ребрата върху котлона и ги запържете от всички страни, като ги поливате с разтопеното масло, за да станат сочни. След това ги оставете да си починат 5 минути и ги нарежете на котлети.
  • 4. За пюрето от пащърнак обелете и нарежете на кръгчета пащърнака. Запържете ги в тенджерка с  3-4 с.л. загрят зехтин. Залейте с вода, добавете щипка прясна мащерка и варете 15-20 минути. След това пасирайте сместа.
  • 5. За зеленчуковата гарнитура почистете зеления фасул и го сварете във вряща подсолена вода. Прецедете го. Бланширайте и листата кейл във вряща вода. Почистете бамята от семките и я нарежете на тънки кръгчета. Тиквичките нарежете на тънки полукръгчета, без да ги белите. Обелете кочаните царевица и ги нарежете на кръгчета.
  • 6. Разтопете масло гхи в тиган и в него запържете почистените и нарязани на тънки ивици моркови. Добавете тиквичките, а след това и бамята, и царевицата. Добавете и нарязаното на полукръгчета селъри, както и нарязаното на тънко резене. Разбъркайте и гответе до омекване на зеленчуците. Овкусете със сол и прясна майорана. Накрая добавете зеления фасул.
  • 7. Поставете листо кейл по средата на чиния. Върху него подредете агнешки котлети и зеленчукова гарнитура. Добавете и пюре от пащърнак.

Свързани рецепти

Виж всички