Тази рецепта изисква подготовка и време. Месото се пече дълго, а след това трябва да престои една нощ в хладилник. За хрупкава коричка направете разрези в кожата с помощта на макетно ножче. 

Продукти

  • 2 кг свинска плешка (без кост, с кожа)
  • 1 с.л. морска сол
  • 1 с.л. семена фенел
  • щипка лют червен пипер
  • 2 с.л. мед
  • 1 с.л. ябълков оцет
  • За картофите:
  • 1.2 кг картофи
  • 5 с.л. зехтин
  • 40 г пармезан
  • За сервиране:
  • 1 глава савойско зеле
  • бучка масло
  • 1 с.л. зехтин екстра върджин
  • 2 скилидки чесън
  • морска сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. В хаванче стрийте семената фенел с морска сол.
  • 2. Завържете с конец плешката, навита на руло. С помощта на макетно ножче направете разрези в кожата. Поръсете сместа от фенел и сол върху месото и хубаво я втрийте в него. От долната страна поръсете сол. Поставете месото в тавичка и сипете в нея 300 мл гореща вода. Покрийте с алуминиево фолио. Печете 5 часа и 30 минути в загрята на 130 градуса фурна.
  • 3. Отвийте месото и излейте отделилия се сок в кана. След като месото изстине, го поставете в хладилник, непокрито, за 1 нощ. На следващия ден, извадете месото 1 час преди готвене от хладилника.
  • 4. Обелете картофите и ги нарежете на едри кубчета. Сложете ги в тенджера с подсолена вода и варете 5 минути. Прецедете ги и ги оставете да поизстинат. След това ги пресипете в тенджера, захлупете и разтръскайте тенджерата. След това поръсете картофите със зехтин и сол и ги прехвърлете в тавичка.
  • 5. Поставете картофите на по-долно ниво в загрята на 200 градуса фурна, а отгоре поставете тавата с месото. Печете 30 минути. Извадете месото и го покрийте с фолио, за да почине. Картофите печете още 15 минути. След това ги поръсете с настъргания пармезан и печете още 10 минути.
  • 6. За соса отделете излишната мазнина от запазените сокове от печенето на месото. Останалото изсипете в тиган. Добавете мед и оцет и изчакайте сместа да заври. Редуцирайте сместа до консистенцията на сос. Пресипете в сосиера.
  • 7. Отделете външните листа савойско зеле. Вътрешността на зелето нарежете на четвъртинки. Поставете листата и вътрешността в дълбок тиган и налейте малко вряща вода. Поставете капак и гответе 2-3 минути. Добавете нарязания на ситно чесън и маслото. Разбъркайте и гответе още 1 минута.
  • 8. Пресипете печените картофи с пармезан в голяма чиния. Отстранете готварския конец от месото и го нарежете на филии, с помощта на назъбен нож. Подредете печеното месо по средата, между картофите. Сервирайте със савойско зеле и сос.

Свързани рецепти

Виж всички