Печена свинска плешка с печени картофи с пармезан
Рецепта от: Донал Скиан
Тази рецепта изисква подготовка и време. Месото се пече дълго, а след това трябва да престои една нощ в хладилник. За хрупкава коричка направете разрези в кожата с помощта на макетно ножче.
Продукти
- 2 кг свинска плешка (без кост, с кожа)
- 1 с.л. морска сол
- 1 с.л. семена фенел
- щипка лют червен пипер
- 2 с.л. мед
- 1 с.л. ябълков оцет
- За картофите:
- 1.2 кг картофи
- 5 с.л. зехтин
- 40 г пармезан
- За сервиране:
- 1 глава савойско зеле
- бучка масло
- 1 с.л. зехтин екстра върджин
- 2 скилидки чесън
- морска сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- 1. В хаванче стрийте семената фенел с морска сол.
- 2. Завържете с конец плешката, навита на руло. С помощта на макетно ножче направете разрези в кожата. Поръсете сместа от фенел и сол върху месото и хубаво я втрийте в него. От долната страна поръсете сол. Поставете месото в тавичка и сипете в нея 300 мл гореща вода. Покрийте с алуминиево фолио. Печете 5 часа и 30 минути в загрята на 130 градуса фурна.
- 3. Отвийте месото и излейте отделилия се сок в кана. След като месото изстине, го поставете в хладилник, непокрито, за 1 нощ. На следващия ден, извадете месото 1 час преди готвене от хладилника.
- 4. Обелете картофите и ги нарежете на едри кубчета. Сложете ги в тенджера с подсолена вода и варете 5 минути. Прецедете ги и ги оставете да поизстинат. След това ги пресипете в тенджера, захлупете и разтръскайте тенджерата. След това поръсете картофите със зехтин и сол и ги прехвърлете в тавичка.
- 5. Поставете картофите на по-долно ниво в загрята на 200 градуса фурна, а отгоре поставете тавата с месото. Печете 30 минути. Извадете месото и го покрийте с фолио, за да почине. Картофите печете още 15 минути. След това ги поръсете с настъргания пармезан и печете още 10 минути.
- 6. За соса отделете излишната мазнина от запазените сокове от печенето на месото. Останалото изсипете в тиган. Добавете мед и оцет и изчакайте сместа да заври. Редуцирайте сместа до консистенцията на сос. Пресипете в сосиера.
- 7. Отделете външните листа савойско зеле. Вътрешността на зелето нарежете на четвъртинки. Поставете листата и вътрешността в дълбок тиган и налейте малко вряща вода. Поставете капак и гответе 2-3 минути. Добавете нарязания на ситно чесън и маслото. Разбъркайте и гответе още 1 минута.
- 8. Пресипете печените картофи с пармезан в голяма чиния. Отстранете готварския конец от месото и го нарежете на филии, с помощта на назъбен нож. Подредете печеното месо по средата, между картофите. Сервирайте със савойско зеле и сос.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печена наденица рагу
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Шишчета по гръцки /сувлаки/
Рецепти Къртис Стоун
Свински пържоли в хавайски стил
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Печено свинско с хрупкави картофи
Рецепти Микела Киапа
Свински медальони с ябълка, лук и сайдер
Рецепти Нико Рейнолдс
Печени наденички с полента със сирене и боб
Рецепти Том Керидж
Бургер с чоризо
Рецепти Стоян и Лора
Свинско руло