Печена свинска плешка

Печена свинска плешка

Начин на приготвяне:

1.Купете качествана свинска плешка с кожа и кост. Помолете месаря да изреже кожата и я запазете.
2. В хаванче сложете солта, семената фенел, сухата люта чушка и гвоздейчетата карамфил и ги стрийте. Поръсете сместа от подправки върху плешката, от двете страни и я втрийте добре в месото.
3. В голяма дълбока тава сложете почистените и нарязани на едро глави лук, селъри и ябълки. Поръсете листата салвия и дафиновите листа. Разпръснете небелените скилидки чесън. Полейте всико със сайдера. Поставете свинската плешка върху зеленчуците и покрийте с голям лист алуминиево фолио, като хубаво го запечатате отстрани. Печете месото в предварително загрята фурна на 130 градуса 12 часа. Отстранете фолиото и печете 5 минути.
4. Нарежете кожата от свинската плешка на тънки, дълги ленти и ги подредете в тавичка. Поръсете със сол и поставете друга тавичка върху тях, за да ги притисне. Печете в предварително загрята фурна на 240 градуса 20 минути. Отстранете горната тавичка и печете кожата до златисто.
5. Сервирайте накъсано печено свинско, гарнирано с гратен от картофи и фенел и салца от настъргани ябълки и мента. Полейте със соса от печените зеленчуци.

Продукти

  • 5 кг свинска плешка с кост
  • 1 ч.л. сол
  • 2 с.л. семена от фенел
  • 1 сушена люта чушка
  • 3 гвоздейчета карамфил
  • 4 глави лук
  • 3 стръка селъри
  • 2 ябълки
  • 4 пресни дафинови листа
  • 30 г прясна салвия
  • 1 глава чесън
  • 500 мл ябълков сайдер

Свързани рецепти