Печена свинска плешка
Рецепта от: Джейми Оливър
1.Купете качествана свинска плешка с кожа и кост. Помолете месаря да изреже кожата и я запазете.
2. В хаванче сложете солта, семената фенел, сухата люта чушка и гвоздейчетата карамфил и ги стрийте. Поръсете сместа от подправки върху плешката, от двете страни и я втрийте добре в месото.
3. В голяма дълбока тава сложете почистените и нарязани на едро глави лук, селъри и ябълки. Поръсете листата салвия и дафиновите листа. Разпръснете небелените скилидки чесън. Полейте всико със сайдера. Поставете свинската плешка върху зеленчуците и покрийте с голям лист алуминиево фолио, като хубаво го запечатате отстрани. Печете месото в предварително загрята фурна на 130 градуса 12 часа. Отстранете фолиото и печете 5 минути.
4. Нарежете кожата от свинската плешка на тънки, дълги ленти и ги подредете в тавичка. Поръсете със сол и поставете друга тавичка върху тях, за да ги притисне. Печете в предварително загрята фурна на 240 градуса 20 минути. Отстранете горната тавичка и печете кожата до златисто.
5. Сервирайте накъсано печено свинско, гарнирано с гратен от картофи и фенел и салца от настъргани ябълки и мента. Полейте със соса от печените зеленчуци.
Продукти
- 5 кг свинска плешка с кост
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. семена от фенел
- 1 сушена люта чушка
- 3 гвоздейчета карамфил
- 4 глави лук
- 3 стръка селъри
- 2 ябълки
- 4 пресни дафинови листа
- 30 г прясна салвия
- 1 глава чесън
- 500 мл ябълков сайдер
Начин на приготвяне:
- 1. Купете качествена свинска плешка с кожа и кост. Помолете месаря да изреже кожата и я запазете.
- 2. В хаванче сложете солта, семената фенел, сухата люта чушка и гвоздейчетата карамфил и ги стрийте. Поръсете сместа от подправки върху плешката, от двете страни и я втрийте добре в месото.
- 3. В голяма дълбока тава сложете почистените и нарязани на едро глави лук, селъри и ябълки. Поръсете листата салвия и дафиновите листа. Разпръснете небелените скилидки чесън. Полейте всичко със сайдера. Поставете свинската плешка върху зеленчуците и покрийте с голям лист алуминиево фолио, като хубаво го запечатате отстрани. Печете месото в предварително загрята фурна на 130 градуса 12 часа. Отстранете фолиото и печете 5 минути.
- 4. Нарежете кожата от свинската плешка на тънки, дълги ленти и ги подредете в тавичка. Поръсете със сол и поставете друга тавичка върху тях, за да ги притисне. Печете в предварително загрята фурна на 240 градуса 20 минути. Отстранете горната тавичка и печете кожата до златисто.
- 5. Сервирайте накъсано печено свинско, гарнирано с гратен от картофи и фенел и салца от настъргани ябълки и мента. Полейте със соса от печените зеленчуци.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Къртис Стоун
Свински пържоли в хавайски стил
Рецепти Джейми Оливър
Печени свински ребра с британски барбекю сос
Рецепти Том Керидж
Бургер с чоризо
Рецепти Ейнсли Хариът
Хапки с диня, кокос и свинско
Рецепти Гордън Рамзи
Свинско на тиган със сладко-кисели чушки
Рецепти Донал Скиан
Букатини с кюфтенца
Рецепти Найджъл Слейтър
Печени свински ребра с мед и анасон
Рецепти Стоян и Лора
Бърза мусака
Рецепти Донал Скиан
Рулца със свинско чар сиу
Рецепти Стоян и Лора
Винен кебап с пюре от кореноплодни зеленчуци