Печена сьомга с маково семе
1. За сос "Холандез" разтопете масло на бавен огън, като обирате млечната пяна от повърхността му. Обелете и нарежете много на ситно главите шалот. Сотирайте лука в загрят тиган, без мазнина, докато омекне.
2. В огнеупорна купа сложете жълтъците и сотирания лук и ги разбийте енергично на водна баня. Добавете оцета, като продължавате да разбивате. След това добавете разтопеното масло на тънка струйка, като едновременно с това разбивате енергично. Сосът трябва да се сгъсти и да стане по-плътен. накрая овкусете със сол и черен пипер.
3. Вземете прясно филе от сьомга без кожа и го нарежете на големи парчета. Поръсете парчетата риба със сол от двете страни, а след това ги оваляйте в маковото семе.
4. Загрейте добре тиган с 1-2 с.л. зехтин. Поставете парчетата риба и ги пържете до 0.5 см от всяка страна. След това ги подредете в тавичка и ги печете 4 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
5. За гарнитура почистете с четка гъбите и ги нарежете. Сотирайте ги в малко зехтин за 3-4 минути. Добавете бялото вино, овкусете с кориандър и сол. щом виното се изпари, добавете бульона. Задушавайте 5 минути и добавете граха. Накрая поръсете със ситно нарязани пресен лук и магданоз, овкусете с масло.
6. Сервирайте парче филе от сьомга с мак, полято със сос "Холандез" и гарнитура от гъби и грах.

Продукти

  • 200 г филе от сьомга маково семе сол 6 гъби шепа грах 50 мл бяло вино щипка смлян кориандър 100 мл рибен бульон 1 стрък магданоз шепа нарязан пресен лук 10 г маслоЗа сос Холандез:4 жълтъка 250 г пречистено масло 4 с.л. бял винен оцет 4 глави лук шалот сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички