Печена сьомга с маково семе

Печена сьомга с маково семе

Начин на приготвяне:

1. За сос "Холандез" разтопете масло на бавен огън, като обирате млечната пяна от повърхността му. Обелете и нарежете много на ситно главите шалот. Сотирайте лука в загрят тиган, без мазнина, докато омекне.
2. В огнеупорна купа сложете жълтъците и сотирания лук и ги разбийте енергично на водна баня. Добавете оцета, като продължавате да разбивате. След това добавете разтопеното масло на тънка струйка, като едновременно с това разбивате енергично. Сосът трябва да се сгъсти и да стане по-плътен. накрая овкусете със сол и черен пипер.
3. Вземете прясно филе от сьомга без кожа и го нарежете на големи парчета. Поръсете парчетата риба със сол от двете страни, а след това ги оваляйте в маковото семе.
4. Загрейте добре тиган с 1-2 с.л. зехтин. Поставете парчетата риба и ги пържете до 0.5 см от всяка страна. След това ги подредете в тавичка и ги печете 4 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
5. За гарнитура почистете с четка гъбите и ги нарежете. Сотирайте ги в малко зехтин за 3-4 минути. Добавете бялото вино, овкусете с кориандър и сол. щом виното се изпари, добавете бульона. Задушавайте 5 минути и добавете граха. Накрая поръсете със ситно нарязани пресен лук и магданоз, овкусете с масло.
6. Сервирайте парче филе от сьомга с мак, полято със сос "Холандез" и гарнитура от гъби и грах.

Продукти

  • 200 г филе от сьомга
  • маково семе
  • сол
  • 6 гъби
  • шепа грах
  • 50 мл бяло вино
  • щипка смлян кориандър
  • 100 мл рибен бульон
  • 1 стрък магданоз
  • шепа нарязан пресен лук
  • 10 г масло

За сос Холандез:

  • 4 жълтъка
  • 250 г пречистено масло
  • 4 с.л. бял винен оцет
  • 4 глави лук шалот
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти