Пригответе гурме чинии с това перфектно изпечено филе от сьомга, гарнирано със салца от домати и пресни подправки

Продукти

  • 4 филета сьомга х 150 г (с кожа)
  • 2-3 с.л. олио
  • 4 домата
  • 2 с.л. каперси
  • шепа нарязан магданоз
  • шепа нарязан сибирски лук
  • шепа нарязан копър
  • 1 лимон
  • 5 с.л. зехтин екстра върджин

Начин на приготвяне:

  • 1. Направете повърхностни разрези в кожата на филетата и ги поставете в тава, с кожата надолу. Поръсете щедро със сол. Поставете тавата в хладилник за 30 минути.
  • 2. Сипете олио в студен тиган (с огнеупорна дръжка) с незалепващо покритие. Поставете филетата с кожата надолу и включете котлона. Притискайте рибата с пръсти или шпатула през първите 20-30 секунди, за да не се огъне кожата. Пържете 3-4 минути. След това поставете тигана в предварително загрята фурна на 150 градуса за 2-3 минути. Извадете тигана и обърнете филетата. Оставете за 20-30 секунди.
  • 3. За доматената салца, направете кръстче в долната част на доматите и ги потопете във вряща вода. След 2 минути ги извадете и ги поставете в купа със студена вода. Обелете доматите и ги разрежете на четвъртини. Отстранете семките и нарежете на малки кубчета.
  • 4. В купа смесете нарязаните домати с каперсите и нарязаните подправки. Добавете фино настърганата лимонова кора. Овкусете със сол, черен пипер, лимонов сок и зехтин. Разбъркайте добре.
  • 5. Сипете доматена салца по средата на чиния за сервиране. Върху нея поставете печена сьомга.

Свързани рецепти

Виж всички