Печена сьомга с доматена салца
Рецепта от: Марк Мориарти
Пригответе гурме чинии с това перфектно изпечено филе от сьомга, гарнирано със салца от домати и пресни подправки
Продукти
- 4 филета сьомга х 150 г (с кожа)
- 2-3 с.л. олио
- 4 домата
- 2 с.л. каперси
- шепа нарязан магданоз
- шепа нарязан сибирски лук
- шепа нарязан копър
- 1 лимон
- 5 с.л. зехтин екстра върджин
Начин на приготвяне:
- 1. Направете повърхностни разрези в кожата на филетата и ги поставете в тава, с кожата надолу. Поръсете щедро със сол. Поставете тавата в хладилник за 30 минути.
- 2. Сипете олио в студен тиган (с огнеупорна дръжка) с незалепващо покритие. Поставете филетата с кожата надолу и включете котлона. Притискайте рибата с пръсти или шпатула през първите 20-30 секунди, за да не се огъне кожата. Пържете 3-4 минути. След това поставете тигана в предварително загрята фурна на 150 градуса за 2-3 минути. Извадете тигана и обърнете филетата. Оставете за 20-30 секунди.
- 3. За доматената салца, направете кръстче в долната част на доматите и ги потопете във вряща вода. След 2 минути ги извадете и ги поставете в купа със студена вода. Обелете доматите и ги разрежете на четвъртини. Отстранете семките и нарежете на малки кубчета.
- 4. В купа смесете нарязаните домати с каперсите и нарязаните подправки. Добавете фино настърганата лимонова кора. Овкусете със сол, черен пипер, лимонов сок и зехтин. Разбъркайте добре.
- 5. Сипете доматена салца по средата на чиния за сервиране. Върху нея поставете печена сьомга.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Пушена сьомга със салца от чили
Рецепти Стоян и Лора
Чаудър със сьомга и бекон
Рецепти Нико Рейнолдс
Печена сьомга по два начина
Рецепти Стоян и Лора
Рула от скумрия с доматен сос
Рецепти Мери Бери
Печено филе от сьомга с пъдпъдъчи яйца, аспержи и билков сос
Рецепти Стоян и Лора
Филе от скумрия върху канапе от боб
Рецепти Хера Те Курапа
Сьомга терияки и зеленчуци в темпура
Рецепти Рудолф ван Веен
Смореброд хапки
Рецепти Мери Бери
Задушена на фурна сьомга с аспержи
Рецепти Джъстин Скофийлд
Салата с нудъли и печена сьомга