Печена патица с мед и червено зеле
1. Поръсете със сол отвън и отвътре почистената от вътрешности патица /около 1.800 кг/. Във вътрешността поставете стръковете мащерка. Поставете в дълбока тава и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 45 минути.
2. В купичка смесете нарязаната мащерка и меда и разбъркайте. Извадете патицата и я намажете със сместа отвън. Печете още 45 минути или до готовност.
3. В дълбока тенджера сипете захарта, оцета и водата. Щом сместа заври, добавете нарязаното на тънки ленти червено зеле и солта. Върху него подредете обелените четвъртинки ябълки /подберете сорт, подходящ за готвене/. Захлупете тенджерата и варете на слаб огън 40-50 минути - ябълките ще се превърнат на пюре.
4. Вдигнете изпечената патица над тавата и изцедете соковете и. Прехвърлете в чиния, покрийте я с алуминиево фолио и оставете да почине.
5. Излейте в купичка мазнината от тавата, като запазите сока. Поставете тавата върху два котлона, на слаб огън. Деглазирайте като добавите бульона и разбъркате с помощта на тел, обирайки всички остатъци по тавата. В тиган разтопете маслото и добавете брашното. Разбъркайте за минута. Пресипете в купичка /може да съхранявате този сгъстител в хладилника/. Пресипете соса в купа и поставете няколко бучки лед в него. Изчакайте няколко минути, за да излязат мазнините в най-горния слой. Оберете ги с помощта на лъжица. След това пресипете соса без мазнина в тенджерка и го оставете да заври. Добавете 1 лъжичка от сгъстителя. Бъркайте енергично с помощта на тел. Ако е необходимо, добавете още сгъстител - соса трябва да е течен. Пресипете соса в сосиера.
6. Сервирайте парче патешко месо с коричка с гарнитура от червено зеле. Полейте със сос.

Продукти

  • 1 патица 1 с.л. нарязана мащерка 2 с.л. мед сол и черен пиперЗа гарнитурата:450 г червено зеле 450 г ябълки 1 с.л. бял винен оцет 50 г захарЗа соса:15 г брашно 15 г масло 250 мл пилешки или зеленчуков бульон

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички