Начин на приготвяне:

1. Използвайте глави селъри с листата. Отделете листата, а останалата част /глава със стъбла/ измийте добре и бланширайте за 30 минути във вряща подсолена вода и ги изцедете.
2. За пълнежа нарежете наденицата на парчета и я сложете в купа. Добавете галетата, нарязаните на ситно листа магданоз и настъргания пармезан. Овкусете с канела и сол и омесете сместа, при необходимост сложете яйце.
3. Напълнете главите целина със сместа.
4. В дълбока чиния разбийте яйцата с щипка сол, малко мляко и лимонов сок. В друга чиния сипете брашното. Оваляйте пълнените глави целина в яйцата, след това в брашното, върнете в яйцата и отново в брашното. В дълбок съд загрейте добре олиото. Изпържете пълнената целина от двете страни, до златисто.
5. Направете сос Бешамел. Настърганите домати запържете за кратко в тиган с малко зехтин. Овкусете със сол и няколко листа босилек.
6. На дъното на дълбока тава сипете половината доматен сос и добавете съвсем малко вода. Разрежете пълнените глави целина на две, по дължина и ги подредете легнали. Върху тях изсипете останалия доматен сос и белия сос. Запечете ястието в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30 минути.
7. Поръсете ястието с настърган пармезан и поднесете.

Продукти

  • 2 глави целина с листа
  • 4 с.л. брашно
  • 2 яйца
  • прясно мляко
  • лимонов сок
  • сол
  • 500 мл олио
  • 400 г настъргани домати
  • 200 г сос Бешамел
  • шепа настърган пармезан

За пълнежа:

  • 450 г сурова свинска наденица
  • 2 шепи галета
  • 2 с.л. настърган пармезан
  • 1 връзка магданоз
  • 1 яйце
  • щипка канела
  • сол

Свързани рецепти