Печена бяла риба

Печена бяла риба

Начин на приготвяне:

1. За дресинга обелете и настържете чесъна фино, в купичка. настържете и кората на лимона. Добавете маслото и меда и разбъркайте добре. Добавете нарязаните на ситно магданоз и мащерка, овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте.
2. Почистете морковите и ги разрежете на две, по дължина. Обелете пащърнака и го разрежете на тир, по дължина. Обелете лука и го нарежете на едри парчета. Сложете зеленчуците в постлана с хартия дълбока тава. Поръсете каперсите и половината от дресинга. Разбъркайте зеленчуците добре, с ръце. Печете ги в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути.
3. Почистете рибата /може да използвате ципура или лаврак/ от вътрешностите и люспите и я измийте добре под течаща вода. Направете напречни разрези в кожата на рибата, от двете страни. Извадете зеленчуците /около десетата минута от печене/ и поставете рибата върху тях. Хубаво я намажете с останалия дресинг и посолете. Печете още 20-25 минути.

Продукти

  • 1 бяла риба
  • сол и черен пипер
  • 2 моркова
  • 1 корен пащърнак
  • 2 глави червен лук
  • 1 стрък праз
  • 1 с.л. каперси

За дресинга:

  • 1 скилидка чесън
  • 3 с.л. разтопено масло
  • 1 с.л. мед
  • 0.5 лимон
  • настъргана кора
  • 1 ч.л. сол
  • 2 с.л. нарязан магданоз
  • 0.5 с.л. прясна мащерка
  • щипка черен пипер

Свързани рецепти