Печен свински бут с глазура и чътни от кайсии
Рецепта от: Мери Бери
1. Поставете свинския бут (добре е да го завържете с готварски канап) в голяма чугунена тенджера и го покрийте с вода. Добавете дафиновите листа, зърната черен пипер и необелената глава лук, разрязана на четвъртини. Поставете върху котлона и оставете да заври. След това прехвърлете захлупената тенджера в предварително загрята фурна на 140 градуса с вентилатор за 2 часа.
2. За чътнито загрейте зехтина в дълбок тиган и в него запържете нарязания на ситно лук и смачканата с преса скилидка чесън. Щом лукът омекне, добавете фино настъргания пресен джинджифил. Добавете нарязаните на ситно люти чушки без семките, предварително накиснатите във вода и нарязани сушени кайсии и обелената и нарязана на кубчета ябълка. Добавете захарта и оцета и оставете сместа да заври. След това гответе 10 минути или докато плодовете омекнат напълно. Добавете фино настърганата кора и сока на портокалите и кленовия сироп, и разбъркайте.Чътнито може да се сервира топло или студено. Ако ще го ползвате студено, го прехвърлете в предварително стерилизарин бурканчета с винтови капачки.
3. За глазурата смесете захарта и кленовия сироп и разбъркайте до хомогенност. Добавете горчицата на прах и разбъркайте отново.
4. Извадете сварения бут и отстранете канапа. След това отстранете кожата му, като внимавате да не отстраните и мазнината под нея. Прехвърлете бута в тава, постлана с алуминиево фолио. Нанесете глазурата по целия бут. Направете диагонални повърхностни разрези в мазнината на месото. Покрийте краищата на месото с фолио и поставете тавата във фурната, на 100 градуса с вентилатор за 20-25 минути.
5. Сервирайте свинското месо, нарязано на филии и гарнирано с прясно чътни от кайсии.
Продукти
- 1.8 - 2 кг. свински бут с кожа и кост
- 2 дафинови листа
- 1 глава лук
- 6 зърна черен пипер
- За глазурата:
- 3 с.л. кленов сироп
- 1 ч.л. английска горчица на прах
- 3 с.л. светлокафява захар
- За чътнито:
- 2 с.л. зехтин
- 2 глави лук
- 1 скилидка чесън
- 400 г сушени кайсии
- 1 ябълка
- 100 г светлокафява захар
- 200 мл оцет
- 5 с.л. настърган джинджифил
- 2 червени люти чушки
- 2 портокала, кора и сок
- 8 с.л. кленов сироп
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол
Рецепти Джейми Оливър
Шишчета по гръцки /сувлаки/
Рецепти Джейми Оливър
Три вида ризото