1. Поставете свинския бут (добре е да го завържете с готварски канап) в голяма чугунена тенджера и го покрийте с вода. Добавете дафиновите листа, зърната черен пипер и необелената глава лук, разрязана на четвъртини.  Поставете върху котлона и оставете да заври. След това прехвърлете захлупената тенджера в предварително загрята фурна на 140 градуса с вентилатор за 2 часа.

2. За чътнито загрейте зехтина в дълбок тиган и в него запържете нарязания на ситно лук и смачканата с преса скилидка чесън. Щом лукът омекне, добавете фино настъргания пресен джинджифил. Добавете нарязаните на ситно люти чушки без семките, предварително накиснатите във вода и нарязани сушени кайсии и обелената и нарязана на кубчета ябълка. Добавете захарта и оцета и оставете сместа да заври. След това гответе 10 минути или докато плодовете омекнат напълно. Добавете фино настърганата кора и сока на портокалите и кленовия сироп, и разбъркайте.Чътнито може да се сервира топло или студено. Ако ще го ползвате студено, го прехвърлете в предварително стерилизарин бурканчета с винтови капачки.

3. За глазурата смесете захарта и кленовия сироп и разбъркайте до хомогенност. Добавете горчицата на прах и разбъркайте отново.

4. Извадете сварения бут и отстранете канапа. След това отстранете кожата му, като внимавате да не отстраните и мазнината под нея. Прехвърлете бута в тава, постлана с алуминиево фолио. Нанесете глазурата по целия бут. Направете диагонални повърхностни разрези в мазнината на месото. Покрийте краищата на месото с фолио и поставете тавата във фурната, на 100 градуса с вентилатор за 20-25 минути.

5. Сервирайте свинското месо, нарязано на филии и гарнирано с прясно чътни от кайсии.

Продукти

  • 1.8 - 2 кг. свински бут с кожа и кост
  • 2 дафинови листа
  • 1 глава лук
  • 6 зърна черен пипер
  • За глазурата:
  • 3 с.л. кленов сироп
  • 1 ч.л. английска горчица на прах
  • 3 с.л. светлокафява захар
  • За чътнито:
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 глави лук
  • 1 скилидка чесън
  • 400 г сушени кайсии
  • 1 ябълка
  • 100 г светлокафява захар
  • 200 мл оцет
  • 5 с.л. настърган джинджифил
  • 2 червени люти чушки
  • 2 портокала, кора и сок
  • 8 с.л. кленов сироп

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички