Начин на приготвяне:

1. Обелете и нарежете всички зеленчуци на едро. Сложете ги в голяма чугунена тенджера. Добавете шепа сол, 4 дафинови листа, 3 листа маточина, 5 листа салвия, листата на връзка магданоз, 2 стръка мащерка и 1 стрък розмарин.
2. Залейте зеленчуците с бялото и червено вино, зехтина и пилешкия бульон. Разбъркайте всичко добре с ръце.
3. Отрежете краката и главата на пилето. Поръсете го обилно със сол и я втрийте в кожата му. Измийте и подсушете добре лимона. напревете разрези в него и набодете стръковете розмарин. Пъхнете лимона в пилето. Поръсете обилно пилето с червен и черен пипер, втрийте ги добре в кожата му. Направете букетче от по 2-3 стръка мащерка и розмарин и го пъхнете в пилето. Поставете пилето върху зеленчуците, притиснете надолу и захлупете тенджерата.
4. За тестото, с което ще запечатате тенджерата, омесете тесто, като добавяте постепенно вода и малко зехтин към брашното.
5. Запечатайте капака на тенджерата с тестото и поставете ястието да се пече в пещ на дърва за 1 час.

Продукти

За тестото:

  • 250 г брашно
  • 200 мл вода
  • зехтин

  • 1 голямо свободно отглеждано пиле
  • 12 малки картофа
  • 700 г кестени
  • 3 моркова
  • 6 глави лук
  • 5 скилидки чесън
  • 1 глава целина
  • 2 бели репи
  • 1 стрък праз
  • 2 корена пащърнак
  • 2 гъби портобело
  • 300 г гъби кладница
  • 100 г гъби шимеджи
  • 5 стръка мащерка
  • 1 връзка розмарин
  • 1 връзка магданоз
  • 8 листа салвия
  • 200 мл бяло вино
  • 250 мл зехтин
  • 100 мл червено вино
  • 1 литър пилешки бульон
  • червен пипер
  • сол и черен пипер
  • 4 дафинови листа
  • 1 лимон
  • 3 листа маточина

Свързани рецепти