Печен патладжан с "ризото" от елда и салса от червено цвекло
Рецепта от: Божана Кацарова
Печен патладжан, пълнен с нежно “ризото” от елда и патладжанен мус, гарниран с мариновани топчета червено и жълто цвекло.
1. Поставете всяка глава червено цвекло върху парче алуминиево фолио. Поръсете с малко олио и завийте добре всяка глава. Поставете в тавичка и печете в предварително загрята фурна за около 1 час. Проверете готовността на цвеклото с шиш.
2. Обелете печеното цвекло и с помощта на специална лъжичка оформете топчета от него или го нарежете на дребни кубчета. Сложете топчетата цвекло в купа. Нарежете на кубчета обеленото сурово жълто цвекло и добавете и него. Добавете лука, нарязан на тънки полумесеци. Добавете нарязания на ситно кориандър. Овкусете със сол, сока на лайм и оцет. Разбъркайте.
3. Измийте и подсушете патладжаните. Единият разрежете на две по дължина, без да отстранявате дръжката. Другият патладжан нарежете на дебели филии и ги поръсете със сол. Оставете ги за 10 минути да пуснат горчивия сок.
4. Загрейте 3-4 с.л. олио в тиган и запечете половинките патладжан, като ги поставите първо с вътрешната част надолу. Поставете стръковете босилек и мащерка върху патладжаните. Поръсете с щипка захар. Щом долната част се запече, обърнете патладжаните, като поставите подправките пак върху тях.
5. Нарежете на кубчета филиите патладжан и ги запържете в тиган с 1 с.л. олио и 30 г масло. Щом патладжанът омекне, добавете челядинките и 20-30 г масло. Овкусете със сол и черен пипер.
6. Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците с помощта на миксер. Добавете 2 с.л. нишесте и 1 ч.л. оцет и разбийте отново.
7. За муса, в купата с жълтъците добавете малко от запържените патладжан и гъби и пасирайте. Добавете 1 с.л. от разбитите белтъци и разбъркайте внимателно.
8. Измийте добре елдата и я отцедете. Загрейте 1 с.л. олио в тенджерка и запържете елдата за кратко, като разбърквате. Добавете 3 части вода и сварете елдата. Прецедете я, ако е необходимо, и добавете към нея нарязаното на кубчета сирене бри с гъби. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте. Печен патладжан рецепти.
9. Поставете половинка печен патладжан в чиния. Върху него сипете от патладжанения мус. Поставете и две топки „ризото“ от елда. Украсете с червено и жълто цвекло и гарнирайте с котидж сирене. Печен патладжан рецепти.
Продукти
- 4 главички червено цвекло
- 1 глава жълто цвекло
- 1 лайм
- сок
- 1 връзка кориандър
- оцет
- 2 патладжана
- 2 стръка червен босилек
- 2 стръка мащерка
- щипка захар
- 2 яйца
- 200 г елда
- зехтин екстра върджин
- сол и черен пипер
- 100 г сирене бри с гъби
- 1 купичка челядинки
- 2 с.л. котидж сирене
- 60 г масло
- 2 с.л. нишесте
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Печено пиле с картофи и домати
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Джейми Оливър
Пица "Маргарита" и пица калцоне