1. В голяма тенджера сипете 1.5 литър вода, истински червен винен оцет и бяло вино. Пуснете дафиновите листа, стръковете мащерка и зърната черен пипер. След като сместа заври, поставете октопода в тенджерата така, че да е покрит с вода. Захлупете и оставете сместа отново да заври. Намелете силата на огъня и варете октопода в продължение на 1 час, докато мекне. Извадете го и го оставете да изстине.

2. В голяма купа сипете зехтина, нарязаните скилидки чесън, предварително запечените и счукани зърна кориандър и фино настърганата лимонова кора. Разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер и отново разбъркайте.

3. Нарежете октопода на големи парчета, около 3-4 см, и ги поставете в маринатата заедно нарязаните на едро сварени картофи. Разбъркайте добре така, че всичко да е покрито с марината. Покрийте с прозрачно фолио и оставете в хладилник за 1-2 часа.

4. Намажете с малко мазнина грил-тиган и го загрейте на умерен огън. Поставете парчетата октопод и картофи в тигана и ги запечете до кафяв цвят, за около 4-5 минути, като често ги обръщате. Гответе на порции.

5. Изпечените октопод и картофи поставете в купа. Добавете лимоновия сок и 2 с.л. от маринатата. Разбъркайте добре. Накрая добавете нарязано на тънки полумесеци резене и цели маслини. Разбъркайте добре.

6. Сревирайте ястието, поръсено с малко зехтин и гарнирано с резени лимон.

Продукти

  • 1.5 кг почистен октопод
  • 1 1/4 ч.ч. червен винен оцет
  • 1 1/4 ч.ч. сухо бяло вино
  • 2 дафинови листа
  • 3 стръка мащерка
  • 10 зърна черен пипер
  • 125 мл зехтин
  • 1 с.л. зърна кориандър
  • 1 лимон, кора и сок
  • 500 г сварени и обелени картофи
  • 1 глава резене
  • 1/3 ч.ч. лигурски маслини

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички