Печен на скара ананас с карамелен сос
Рецепта от: Том Керидж
Печеният на скара ананас е лесен, бърз и много вкусен десерт. Резените печен ананас се заливат с карамелен сос и се поръсват с кокосови стърготини и орехи.
Продукти
- 1 супер сладък ананас
- 80 г масло
- 1 лайм, настъргана кора и сок
- За карамеления сос:
- 130 г тъмнокафява захар
- 30 г масло
- 30 мл тъмен ром
- 150 мл пълномаслена течна сметана
- сол
- Допълнително:
- 4 топки кокосов сладолед
- запечени едри кокосови стърготини
- запечени орехи пекан
Начин на приготвяне:
- 1. Обелете ананаса, като запазите листата му. Разрежете го на четвъртини.
- 2. В тенджерка разтопете маслото на слаб огън, докато започне да отделя аромат на ядки. Дръпнете от огъня и добавете фино настърганата кора от лайм и сока му. Разбъркайте.
- 3. Намажете всяко парче ананас с разтопеното масло с помощта на четка. Поставете ананаса върху добре загрята скара. Печете 12 минути, като на всеки 2-3 минути обръщате парчетата ананас и ги мажете с маслото. Поставете печения ананас в чиния и оставете да почине.
- 4. В касерола сипете захарта, маслото и течната сметана. Щом захарта и маслото се разтопят и сместа заври, добавете щипка сол и ром. Гответе 5 минути и дръпнете от огъня. Разбъркайте.
- 5. Поднесете печения ананас, полят с карамелен сос и поръсен с предварително запечени в сухи тиган кокосови стърготини и орехи пекан. Гарнирайте с топка кокосов сладолед.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Надия Хюсеин
Мюсли с манго и лайм
Рецепти Надия Хюсеин
Плодова салата „Фатуш“
Рецепти Микела Киапа
Печени праскови с портокалов сироп
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Захаросан пъпеш с горски плодове
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Поширани прасскови и бисквити "Котешки езичета"
Рецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници