Печеният на скара ананас е лесен, бърз и много вкусен десерт. Резените печен ананас се заливат с карамелен сос и се поръсват с кокосови стърготини и орехи.

Продукти

  • 1 супер сладък ананас
  • 80 г масло
  • 1 лайм, настъргана кора и сок
  • За карамеления сос:
  • 130 г тъмнокафява захар
  • 30 г масло
  • 30 мл тъмен ром
  • 150 мл пълномаслена течна сметана
  • сол
  • Допълнително:
  • 4 топки кокосов сладолед
  • запечени едри кокосови стърготини
  • запечени орехи пекан

Начин на приготвяне:

  • 1. Обелете ананаса, като запазите листата му. Разрежете го на четвъртини.
  • 2. В тенджерка разтопете маслото на слаб огън, докато започне да отделя аромат на ядки. Дръпнете от огъня и добавете фино настърганата кора от лайм и сока му. Разбъркайте.
  • 3. Намажете всяко парче ананас с разтопеното масло с помощта на четка. Поставете ананаса върху добре загрята скара. Печете 12 минути, като на всеки 2-3 минути обръщате парчетата ананас и ги мажете с маслото. Поставете печения ананас в чиния и оставете да почине.
  • 4. В касерола сипете захарта, маслото и течната сметана. Щом захарта и маслото се разтопят и сместа заври, добавете щипка сол и ром. Гответе 5 минути и дръпнете от огъня. Разбъркайте.
  • 5. Поднесете печения ананас, полят с карамелен сос и поръсен с предварително запечени в сухи тиган кокосови стърготини и орехи пекан. Гарнирайте с топка кокосов сладолед.

Свързани рецепти

Виж всички