Начин на приготвяне:

1. Запечете до омекване томатиото на скара или сух тиган.

2. В хаванче стрийте скилидките чесън с щипка сол на паста. Добавете останалите съставки за салца верде една по една, като ги счуквате внимателно и на едро. Добавете опечените томатио и ги счукайте на по-ситно. Смесете всичко, добавете зехтин, бял винен оцет и сол. Разбъркайте.

3. Направете диагонални повърхностни разрези в кожата на филетата червен луциан, за да не се огъва рибата при печенето. Загрейте скара или тиган със зехтин, поръсете сол и поставете филетата с кожата надолу. Притиснете с друг тиган за 2 минути. Щом рибата се изпече до 2/3 от дебелината на месото, то трябва да стане бяло, я обърнете. Печете по-кратко, до готовност.

4. По средата на чиния сипете от салца верде. Разпръснете каперси и 2-3 цвята хибискус за цвят. Поставете две рибни филета едно върху друго, поръсете с още малко салца.

Продукти

За салца верде:

  • 3 бр. томатио
  • 2 скилидки чесън
  • 3 с.л. нарязан магданоз
  • 3 с.л. нарязан кориандър
  • 1 ч.л. мексикански риган
  • 3 мексикански дафинови листа (или 1 сух дафинов лист)
  • 2 с.л. нарязани люти чушки серано
  • 60 мл зехтин
  • 30 мл бял винен оцет
  • сол

 

За рибата:

  • 2 с.л. зехтин
  • 4 х 80 г филета от червен снапер
  • сол
  • каперси
  • цвят хибискус

Свързани рецепти