Печен червен луциан по карибски
Рецепта от: Джейми Оливър
Това е рецепта за печена риба в карибски стил. Рибата се овкусява с люти чушки и много подправки. Към нея се сервират пържени плантани, понички от джакфрут и салца от чушки.
Продукти
- 0.5 люта чушка скоч боне
- 0.25 зелена чушка
- 3 скилидки чесън
- 2 стръка пресен лук
- 1 връзка кориандър
- 1 връзка босилек
- 1 шепа листа керевиз
- 20 г кокосово олио
- 1 кг червен луциан
- 1 плантан
- зехтин
- За салцата:
- 0.5 зелена чушка
- 0.5 червена чушка
- 0.5 жълта чушка
- 2 зрели домата
- 0.5 глава червен лук
- 3 скилидки чесън
- 0.5 краставица
- 4 с.л. бял винен оцет
- 1 с.л. западноиндийски лют сос
- За поничките:
- 400 г джакфрут /индийско хлебно дърво/
- 10 г безсолно масло
- 75 г галета панко
- 750 мл олио за пържене
Начин на приготвяне:
- 1. За маринатата отстранете семките на лютата чушка и я сложете в блендер или кухненски робот. Добавете предварително измитите стръкове пресен лук, кориандър и босилек, както и листата керевиз. Добавете обелените скилидки чесън и кокосовото олио. Смелете до получаването на паста.
- 2. Направете половинсантиметрови разрези по дължината на тялото на предварително почистената риба, от двете страни, през 2-3 см. Поставете рибата в тавичка и я залейте с маринатата, като хубаво я покриете от всички страни, включително и вътрешността. Поставете в хладилник за поне 4 часа.
- 3. За салсата нарежете почистете от семките чушките и ги нарежете на малки кубчета заедно с предварително обелените домати и необелената краставица. Лукът нарежете на тънки полумесеци, а чесънът на тънки филийки. Смесете всичко в купа и овкусете с оцет, лют сос, сол и черен пипер. Разбъркайте много добре. Ако са ви останали листа кориандър, добавете и тях. Оставете салсата настрани за 1 час.
- 4. Загрейте голям тиган с огнеупорна дръжка или тавичка върху котлон и поставете цялата риба с втвърдилата се марината по нея в него. Запечатайте рибата за по 2 минути от всяка страна, като я поръсите със сол. След това я поставете в предварително загрята на 220 градуса фурна и печете 10-12 минути.
- 5. За поничките (beignets) нарежете на резени плода от хлебно дърво, без да го белите. Сварете резените в тенджера с вода за около 20 минути. Извадете резените и изрежете частта от сърцевината и кората. Вътрешността на плода намачкайте на пюре в купа заедно с 2 с.л. от салсата.
- 6. В чиния сипете галетата. С помощта на лъжица загребвайте малко от пюрето от хлебно дърво и оваляйте плътно в галетата до получаването на топче. Оформете по този начин около 20 топчета. Загрейте 8 см олио в дълбок тиган или тенджера до 170 градуса и изпържете бухтичките на порции, за около 2-3 минути, до златисто. Извадете ги в чиния, постлана с кухненска хартия.
- 7. Загрейте тиган с 1 с.л. зехтин на умерен огън и поставете обелените и разрязани по дължина плантани в него. Поръсете със сол и пържете по 2 минути от всяка страна, до златисто. Накрая поставете малка бучка масло върху бананите.
- 8. Сервирайте рибата цяла, със салсата отгоре и с гарнитура от пържен плантан и понички от хлебно дърво.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Къртис Стоун
Хавайска купа покé
Рецепти По Линг Йоу
Асам лакса
Рецепти Лука Чиано
Спагети с маринована риба и сицилиански цитрусов дресинг
Рецепти Джейми Оливър
Големи рибни пръчици
Рецепти Рудолф ван Веен
Солени гофрети със сьомга
Рецепти Лука Чиано
Сандвич с поширана в зехтин риба тон, печени домати и моцарела
Рецепти Надия Хюсеин
Хапки с мус от пушена скумрия и зелено ананасово чътни
Рецепти Ейнсли Хариът
Исландски рибни крокети
Рецепти Ейнсли Хариът
Карибска смес за овкусяване на риба
Рецепти Нико Рейнолдс
Скариди с манго и кървавица на скара