Печен червен луциан по карибски

Печен червен луциан по карибски

Начин на приготвяне:

1. За маринатата отстранете семките на лютата чушка и я сложете в блендер или кухненски робот. Добавете предварително измитите стръкове пресен лук, кориандър и босилек, както и листата керевиз. Добавете обелените скилидки чесън и кокосовото олио. Смелете до получаването на паста.
2. Направете половинсантиметрови разрези по дължината на тялото на предварително почистената риба, от двете страни, през 2-3 см. Поставете рибата в тавичка и я залейте с маринатата, като хубаво я покриете от всички страни, включително и вътрешността. Поставете в хладилник за поне 4 часа.
3. За салсата нарежете почистете от семките чушките и ги нарежете на малки кубчета заедно с предварително обелените домати и необелената краставица. Лукът нарежете на тънки полумесеци, а чесънът на тънки филийки. Смесете всичко в купа и овкусете с оцет, лют сос, сол и черен пипер. Разбъркайте много добре. Ако са ви останали листа кориандър, добавете и тях. Оставете салсата настрани за 1 час.
4. Загрейте голям тиган с огнеупорна дръжка или тавичка върху котлон и поставете цялата риба с втвърдилата се марината по нея в него. Запечатайте рибата за по 2 минути от всяка страна, като я поръсите със сол. След това я поставете в предварително загрята на 220 градуса фурна и печете 10-12 минути.
5. За поничките (beignets) нарежете на резени плода от хлебно дърво, без да го белите. Сварете резените в тенджера с вода за около 20 минути. Извадете резените и изрежете частта от сърцевината и кората. Вътрешността на плода намачкайте на пюре в купа заедно с 2 с.л. от салсата.
6. В чиния сипете галетата. С помощта на лъжица загребвайте малко от пюрето от хлебно дърво и оваляйте плътно в галетата до получаването на топче. Оформете по този начин около 20 топчета. Загрейте 8 см олио в дълбок тиган или тенджера до 170 градуса и изпържете бухтичките на порции, за около 2-3 минути, до златисто. Извадете ги в чиния, постлана с кухненска хартия.
7. Загрейте тиган с 1 с.л. зехтин на умерен огън и поставете обелените и разрязани по дължина плантани в него. Поръсете със сол и пържете по 2 минути от всяка страна, до златисто. Накрая поставете малка бучка масло върху бананите.
8. Сервирайте рибата цяла, със салсата отгоре и с гарнитура от пържен плантан и понички от хлебно дърво.

Продукти

  • 0.5 люта чушка скоч боне
  • 0.25 зелена чушка
  • 3 скилидки чесън
  • 2 стръка пресен лук
  • 1 връзка кориандър
  • 1 връзка босилек
  • 1 шепа листа керевиз
  • 20 г кокосово олио
  • 1 кг червен луциан
  • 1 плантан
  • зехтин

За салсата:

  • 0.5 зелена чушка
  • 0.5 червена чушка
  • 0.5 жълта чушка
  • 2 зрели домата
  • 0.5 глава червен лук
  • 3 скилидки чесън
  • 0.5 краставица
  • 4 с.л. бял винен оцет
  • 1 с.л. западноиндийски лют сос

За поничките:

  • 400 г джакфрут /индийско хлебно дърво/
  • 10 г безсолно масло
  • 75 г галета панко
  • 750 мл олио за пържене

Свързани рецепти