Начин на приготвяне:
1. За основата смелете бадемите с кристалната захар в блендер. Сипете сместа в купа и добавете пудрата захар, остърганата вътрешност на шушулката ванилия, мекото масло, брашното и солта. Разбъркайте продуктите с ръце и започнете да претривате сместа през пръсти докато тя стане по-лепкава и набъбне леко. Поставете купата със сместа в хладилник за 30 минути в хладилник.
2. За пълнежа отделете белтъците от жълтъците. белтъците разбийте на сняг със захарта, като я добавите на два пъти след като белтъците вече са придобили обем. В купа разбъркайте жълтъците с изварата и остърганата вътрешност на ванилията. Добавете много мекото масло, гриса, настъргана лимонова кора и малко лимонов сок. Разбъркайте до гладкост.
3. Добавете половината от жълтъчената смес към разбитите белтъци и разбъркайте внимателно. Добавете и останалото количество.
4. Намажете с масло дъното и стените на кръгла форма с пружина. Изсипете сместа за основа на дъното и я притиснете силно с ръце, като я разпледеляте равномерно. Изсипете пълнежа и го загладете. Печете чийзкейка на 150 градуса между 1 час и 1 час и 30 минути.
5. Оставете чийзкейка хубаво да изстине. Може да го гарнирате с пресни плодове.
2. За пълнежа отделете белтъците от жълтъците. белтъците разбийте на сняг със захарта, като я добавите на два пъти след като белтъците вече са придобили обем. В купа разбъркайте жълтъците с изварата и остърганата вътрешност на ванилията. Добавете много мекото масло, гриса, настъргана лимонова кора и малко лимонов сок. Разбъркайте до гладкост.
3. Добавете половината от жълтъчената смес към разбитите белтъци и разбъркайте внимателно. Добавете и останалото количество.
4. Намажете с масло дъното и стените на кръгла форма с пружина. Изсипете сместа за основа на дъното и я притиснете силно с ръце, като я разпледеляте равномерно. Изсипете пълнежа и го загладете. Печете чийзкейка на 150 градуса между 1 час и 1 час и 30 минути.
5. Оставете чийзкейка хубаво да изстине. Може да го гарнирате с пресни плодове.
Продукти
За основата:
- 40 г филирани бадеми
- 40 г захар
- 1 шушулка ванилия
- 75 г пудра захар
- 150 г масло
- 200 г брашно
- щипка сол
За пълнежа:
- 3 яйца
- 65 г меко масло
- 415 г извара
- 1 шушулка ванилия
- 1 лимон
- настъргана кора и сок
- 90 г захар
- 20 г пшеничен грис