Начин на приготвяне:

1. Изрежете жилите и по-тлъстите парченца от бута. В блендер поставете едната обелена глава чесън заедно с подправките, листата на стрък розмарин и около 2 с.л. зехтин и смелете. Втрийте получената паста добре в месото. Прободете месото от край до край на няколко места и забодете по един цял стрък розмарин във всяка дупка.
2. Загрейте 3-4 с.л. зехтин в дълбока тенджера и запечатайте бута от всички страни, до златисто. Извадете месото.
3. Обелете двата вида картофи, лука и морковите и ги на режете на едро. Запържете ги в мазнината от месото.. Овкусете със сол и черен пипер. Поръсете с листенца розмарин и малко зехтин. Полейте с бяло вино. Щом то се изпари, дръпнете от огъня.
4. Поставете месото в дълбока тава. Около него разпределете зеленчуците. Поставете и небелената разрязана на две по хоризонтал глава чесън. Поръсете със зехтин, сол и черен пипер и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути. След това намалете температурата на 160 градуса и печете още 75 минути. По време на печенето поставяйте по малки бучки масло върху месото и го обливайте с образувалия се сос.
5. Сервирайте целия изпечен бут върху печените зеленчуци. Соса пресипете в сосиера.

Продукти

  • 2 кг агнешки бут
  • 2 глави лук
  • 800 г картофи
  • 2 сладки картофа
  • 2 моркова
  • 2 глави чесън
  • 1 ч.ч. бяло вино
  • 6 стръка розмарин
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.л. семена от резене
  • 1 ч.л. зърна синап
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 0.5 ч.л. индийско орехче
  • 0.5 ч.л. смлян карамфил
  • сол и черен пипер
  • зехтин

Свързани рецепти