Пълнежът за тези пайчета е от смес от смляно еленско и свинско месо, и сланина. Поднасят се топли със сос от червено вино и хвойна.

Продукти

  • За пастета:
  • 75 г пилешки дробчета
  • 1 с.л. патешка мас
  • 1 глава лук шалот
  • 1 стрък мащерка
  • 1 дафинов лист
  • 1 с.л. порто
  • 300 г еленско месо (смляно)
  • 200 г свинско месо с мазнина (смляно)
  • 130 г сланина (смляна)
  • 1 с.л. порто
  • 750 г бутер тесто
  • 1 яйце

Начин на приготвяне:

  • 1. Разтопете патешката мас в тиган и щом тя запуши, добавете пилешките дробчета и нарязания на ситно лук. Добавете дафиновия лист и стръка мащерка и овкусете със сол и черен пипер. Щом лукът стане златист, а месото на дробчетата розово, добавете виното Порто и след минута дръпнете сместа от огъня.
  • 2. Претрийте сместа през фина цедка и прехвърлете пастета в купа. Щом изстине, към него добавете смляното еленско и свинско месо, както и смляната сланина. Добавете сол и черен пипер и омесете добре сместа с ръце. Оформете 6 големи топки по около 120 г всяка.
  • 3. Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор).
  • 4. Разточете леко бутер тестото върху набрашнена повърхност. Изрежете 6 кръгчета с диаметър 14-16 см и 6 кръгчета за капачета (диаметър 6-8 см). Намажете с мазнина вътрешната страна на рингчета (диаметър 8 см, височина около 4 см) и поставете във всяко парче бутер тесто. Притиснете го добре по стените. Поставете топка от смляно месо и го притиснете. Прегънете краищата на тестото навътре. Намажете с разбито яйце и поставете капаче от бутер тесто. Отново намажете с яйце. Пригответе пайчетата по този начин и ги подредете в плоска тава, постлана с хартия за печене.
  • 5. По средата на всяко капаче направете дупка с острието на нож. В нея поставете навито на рулце парче хартия за печене, което да послужи като за коминче, от което да излиза парата при печене.
  • 6. Печете пайчетата 45 минути. Поднесете ги топли с гарнитура от картофено пюре и сос от червено вино и хвойна.

Свързани рецепти

Виж всички