Пай с пуйка и шунка
1. Нарежете лука на много ситно. Запържете го в 25 г масло до омекване и карамелизиране, около 10-15 минути. Добавете брашното и пържете 4-5 минути, като разбърквате непрекъснато. добавете пилешкия бульон и разбъркайте до хомогенност. След това добавете сметаната. Овкусете със сол и черен пипер и бъркайте докато сосът се посгъсти.
2. Към соса добавете накъсаните а парчета от по 2 см. свинско печено /шунка/ и печена пуйка, предварително бланширани розички броколи /за около 5-6 минути/ и нарязан на ситно естрагон или майорана. Разбъркайте добре и пресипете в дълбока тавичка /20х30 см/, като изравните сместа.
3. Обелете картофите и ги нарежете на едро. Варете ги в подсолена вода до омекване, като след завиране намалите силата на огъня. Прецедете ги и ги върнете в тенджерата.
4. Загрейте прясното мляко за пюрето. Докато са още горещи картофите, ги намачкайте. Добавете бучка масло и щипка сол и продължете да мачкате. Добавете яйцата и разбъркайте енергично. След това налейте горещото прясно мляко и разбъркайте. Пюрето трябва да е една идея по-течно от обикновено, тъй като ще се пече.
5. Изсипете пюрето върху сместа с пейка и шунка и го разпределте равномерно. Загладете, направете бразди с помощта на вилица. Печете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса 20-30 минути, до златисто.

Продукти

  • За пюрето:1 кг брашнени картофи сол и черен пипер 150 мл прясно мляко 25 г масло 2 яйца25 г масло 1 глава лук сол и черен пипер 25 г брашно 225 мл течна сметана 225 мл пилешки бульон 675 г печени пуйка и свинско месо 1 с.л. нарязан естрагон 400 г броколи

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички