Пай с месо от дивеч

Пай с месо от дивеч

Начин на приготвяне:

1. За пълнежа подберете обезкостено и без кожа месо от яребица /гърди/, заек и елен. Нарежете го на еднакви парчета и ги сложете в голяма купа. Добавете нарязаните на ситно шалот, чесън, магданоз и мащерка. Овкусете със сол, бял пипер, индийско орехче и смес от подправки. Омесете сместа много добре.
2. За тестото сипете двата вида брашно в голяма купа. Добавете нарязаното на кубчета студно масло и претрийте сместа с върха на пръстите си докато се образуват трохи. В тиган сипете водата, маста и солта и оставете сместа да заври. Изсипете горещата смес върху тестото и разбъркайте с помощта на дървена лъжица. Щом можете да пипате тестото, извадете го върху набрашнена повърхност и го омесете с натиск до получаването на гладко тесто. Трябва да работите бързо с тестото, защото колкото повече изстива, толкова по-ронливо ще става тестото. 
3. Намаслете форма с пружина /диаметър 20 см, височина 7 см/. Вземете 2/3 от тестото и го разточете тънко на голям кръг. Поставете тестото във формата и го напаснете добре по дъното и стените и, без да оставите висящи краища. Проверете дали няма дупки или неравности. Разточете останалото тесто на кръг, за капак на пая.
4. Изсипете пълнежа във формата. Изравнете го и поставете капака от тесто. Оформете борд, като притискате с пръст тестото през 1 см. Намажете пая отгоре с разбит жълтък. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 1 час и 30 минути.
5. Оставете пая добре да изстине. Нарежете го на триъгълни парчета и поднесете.

Продукти

За пълнежа:

  • 700 г дивечово месо
  • 200 г свинска кайма
  • 2 главички лук шалот
  • 2 скилидки чесън
  • 200 г бекон
  • 2 с.л. вино Мадейра
  • 0.5 ч.л. смляно индийско орехче
  • 0.5 ч.л. all spice
  • 2 с.л. прясна мащерка
  • сол и бял пипер

За тестото:

  • 450 г брашно
  • 100 г фино бяло брашно
  • 75 г студено масло
  • 200 мл вода
  • 0.5 ч.л. сол
  • 100 г свинска мас
  • 1 жълтък

Свързани рецепти