Това е рецепта за един богат пай от маслено тесто и плънка от свинско и пилешко месо, пилешки дробчета и сланина. Рецепта, която изисква време и е подходяща за приготвяне в студен зимен ден.

Продукти

  • За месото:
  • 230 г сурова сланина (от гърба)
  • 170 г пилешки дробчета
  • 170 г пилешки бутчета (без кожа и кости)
  • 170 г свинска плешка (без кост)
  • За пълнежа:
  • 2 с.л. зехтин екстра върджин
  • 3 глави лук шалот
  • 30 г сурова сланина (от гърба)
  • 80 г пилешки дробчета
  • 230 г пилешки бутчета (без кожа и кости)
  • 230 г свинска плешка (без кост)
  • 2 с.л. бренди
  • 1 с.л. нарязана салвия
  • 1 с.л. листенца мащерка
  • ½ ч.л. смлян бахар
  • ½ ч.л. смлян кориандър
  • ¼ ч.л. прясно настъргано индийско орехче
  • сол и черен пипер
  • ½ ч.ч. сурови ядки шамфъстък
  • За тестото:
  • 3 ½ ч.ч. брашно
  • 1 ½ ч.л. сол
  • 165 г безсолно масло
  • 170 г свинска мас
  • 1 ч.ч. брашно за хляб
  • 7 г желатин
  • ½ - ¾ ч.ч. пилешки бульон (домашно приготвен)

Начин на приготвяне:

  • 1. Нарежете на парчета сланината, пилешките дробчета, свинската плешка и пилешките бутчета и ги смелете едро с месомелачка. Прехвърлете в голяма купа.
  • 2. За пълнежа запържете до тъмнозлатисто нарязания на ситно лук шалот в зехтина. След като изстине, го добавете към смляното месо. Нарежете пилешките дробчета, свинското, пилешките бутчета и сланината на малки парченца и добавете и тях в сместа. Добавете пресните и смлените подправки, овкусете с 1 ч.л. сол и ½ ч.л. черен пипер. Накрая добавете и нарязаните ядки шамфъстък. Разбъркайте много добре или омесете с ръце. Покрийте сместа и я поставете в хладилник, докато приготвяте тестото.
  • 3. За тестото смесете двата вида брашно в голяма купа. Добавете солта и нарязаното на малки кубчета масло. В купичка разбъркайте маста с ½ ч. топла вода и добавете сместа в купата. Разбъркайте докато се оформи топка. Извадете я върху набрашнен плот и месете тестото в продължение на 3 минути.
  • 4. Разточете 2/3 от тестото между 2 листа хартия за печене с дебелина 6 мм, в кръгла форма, малко по-голяма от форма с подвижно дъно с диаметър 25 см. Прехвърлете тестото във формата и го напаснете по дъното и стените. Изрежете излишното с помощта на точилката. Намажете тестото с разбито яйце и изсипете пълнежа вътре.
  • 5. Разточете останалата 1/3 от тестото върху набрашнен плот и покрийте пълнежа с него. Изрежете излишното тесто по краищата с помощта на точилката. Притиснете по краищата. От останалото тесто изрежете листа, слънце или др. за украса на пая. Залепете украсата с помощта на разбито яйце. Направете 2 отвора в пая – един в средата и един в края, до стената на формата. Поставете формата в тава, постлана с хартия за печене и печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 80 минути. Температурата вътре в пая трябва да е 70 градуса. Отстранете стената с пружина и намажете пая отгоре и отстрани с разбито яйце. Върнете във фурната за още 15 минути. След изваждане, оставете пая да изстине напълно за 2 часа.
  • 6. Залейте желатина с 2 с.л. вода и оставете да набъбне за 5 минути. Загрейте пилешкия бульон в касеролка и добавете желатина. Разбъркайте докато се разтвори.
  • 7. Поставете фуния в дупката в края на пая и внимателно, малко по малко, излейте бульона с желатин. Оставете пая, покрит с фолио, да престои 1 нощ в хладилник. Преди да сервирате пая, го оставете на стайна температура.

Свързани рецепти

Виж всички