Пай с кървавица

Пай с кървавица

Описание:

1. За многолистното тесто сипете брашното и солта в купа и разбъркайте. Добавете вода и разбъркайте до оформянето на тесто. Ако е необходимо, добавете още малко вода. Извадете тестото върху набрашнен плот и месете в продължение на 5-10 минути до еластичност. С ръце сплескайте тестото в правоъгълна форма, увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 7 часа.
Разстелете маслото със стайна температура в правоъгълник с дължина 20 см и ширина малко под 12 см. Увийте маслото в прозрачно фолио и го поставете в хладилник.
Разточете тестото върху набрашнен плот в правоъгълна форма с дължина 30 см и ширина 12 см. Поставете правоъгълника от масло върху тестото така, че да покрие 2/3 от тестото, почти до края му. Прегънете до средата първо горната част на тесто, след това прегънете тестото от долната част нагоре и притиснете добре по краищата. Поставете сгънатото тесто в найлонова торбичка и го поставете в хладилник за 1 час.
2. Почистете гъбите с четка и ги нарежете на ситно. Запържете ги в сух тиган докато отделят сока си, за около 10 минути. Прецедете ги и ги смелете в блендер до получаването на паста. Овкусете със сол и черен пипер и пасирайте отново.
3. Нарежете на ситно суровите наденица и кървавица, като отстраните обвивките им и ги сложете в купа. Добавете листенцата мащерка и омесете сместа добре.
4. Нарежете лука на полумесеци. Запържете го в сух тиган за 2-3 минути. След това добавете маслото и кафявата захар и разбъркайте. Гответе на умерен огън 5-10 минути, докато се карамелизира. Накрая добавете оцет и разбъркайте. Оставете за още 5-10 минути.
5. Разточете многолистното тесто върху набрашнен плот в правоъгълна форма - 26х30 см. Поставете го в плоска тава, постлана с хартия за печене. По средата на тестото оформете пласт от гъбената паста като руло, оставяйки по 5 см от тестото свободни, от двата края. върху гъбите оформете сместа от кървавица и наденици като руло. Най-отгоре разпределете на тънък пласт карамелизирания лук.
6. Отрежете четирите краища на тестото под наклон. Изрежете и неравните краища на тестото отстрани. Загънете навътре двата края  - отгоре и отдолу. След това направете диагонални разрези в тестото от двете страни на плънката, като клони на дърво, но надолу. Започнете да плетете плитка, като редувате лента от едната страна на пълнежа и една от другата страна. Разбийте яйцето и намажете пая отгоре. Поръсете със сусам и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 30 минути.
7. След като паят изстине, нарежете на дебели парчета и поднесете с ябълков сос.

Продукти

За многолистното тесто:

  • 200 г брашно
  • щипка сол
  • 75 мл студена вода
  • 165 г безсолно масло

За пълнежа:

  • 300 г кралски печурки
  • 2 с.л. листенца мащерка
  • 1 с.л. олио
  • 25 г безсолно масло
  • 2 глави червен лук
  • 2 с.л. мека кафява захар
  • 1 с.л. винен оцет
  • 300 г сурова свинска наденица
  • 100 г кървавица
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. сусам
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти