Начин на приготвяне:

  1. Обелете патладжаните и ги нарежете на дебели шайби. Осолете ги и ги оставете да престоят 20 минути, за да се отдели горчивата вода. Измийте ги, подсушете ги и ги подредете в тава, заедно с чушката. Залейте със зехтин и печете на 180 градуса до златисто - около 30 минути.
  2. Охладете патладжаните и ги нарежете на кубчета. Чушката обелете и нарежете на малки кубчета.
  3. Накълцайте на ситно лука, магданоза и чесъна.
  4. В купа разбъркайте патладжаните, чушката, лука, магданоза и чесъна. Натрошете сиренето, прибавете яйцата и галетата. Разбъркайте, овкусете със сол и пипер и оставете в хладилник за 15 минути.
  5. От сместа оформете кюфтета. Оваляйте ги в брашно. Пържете в тиган с малко олио на умерен огън от двете страни до златисто.
  6. За соса разбъркайте сметаната с майонезата и млякото. Подправете с чесъна, сол и пипер на вкус. Прибавете сока от лимон, нарязаните на ситно магданоз, див лук и мащерка и пак разбъркайте..
  7. Поднесете кюфтетата със соса.

Съвет:

Най-добре е сосът да се приготви предварително и да се охлади добре, за да се поднесе студен към топлите кюфтенца.

Продукти

  • 3 средно големи патладжана
  • 1 червена чушка
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 връзка магданоз
  • 2 скилидки чесън
  • 150 г краве сирене
  • 2 яйца
  • 50 г галета
  • сол и черен пипер на вкус
  • брашно за овалване
  • зехтин за заливане
  •  олио за пържене

 

За соса:

  • 150 г заквасена сметана 
  • 150 г майонеза 
  • 100 мл прясно мляко 
  • 1/2 връзка магданоз 
  • 1/4 връзка див лук
  • 1 стрък мащерка
  • 1/2 лимон
  • 1 щипка чесън на гранули
  • сол и черен пипер на вкус

Свързани рецепти