Патладжанени кюфтета
Рецепта от: Стоян и Лора
- Обелете патладжаните и ги нарежете на дебели шайби. Осолете ги и ги оставете да престоят 20 минути, за да се отдели горчивата вода. Измийте ги, подсушете ги и ги подредете в тава, заедно с чушката. Залейте със зехтин и печете на 180 градуса до златисто - около 30 минути.
- Охладете патладжаните и ги нарежете на кубчета. Чушката обелете и нарежете на малки кубчета.
- Накълцайте на ситно лука, магданоза и чесъна.
- В купа разбъркайте патладжаните, чушката, лука, магданоза и чесъна. Натрошете сиренето, прибавете яйцата и галетата. Разбъркайте, овкусете със сол и пипер и оставете в хладилник за 15 минути.
- От сместа оформете кюфтета. Оваляйте ги в брашно. Пържете в тиган с малко олио на умерен огън от двете страни до златисто.
- За соса разбъркайте сметаната с майонезата и млякото. Подправете с чесъна, сол и пипер на вкус. Прибавете сока от лимон, нарязаните на ситно магданоз, див лук и мащерка и пак разбъркайте..
- Поднесете кюфтетата със соса.
Съвет:
Най-добре е сосът да се приготви предварително и да се охлади добре, за да се поднесе студен към топлите кюфтенца.
Продукти
- 3 средно големи патладжана
- 1 червена чушка
- 1 връзка пресен лук
- 1 връзка магданоз
- 2 скилидки чесън
- 150 г краве сирене
- 2 яйца
- 50 г галета
- сол и черен пипер на вкус
- брашно за овалване
- зехтин за заливане
- олио за пържене
- За соса:
- 150 г заквасена сметана
- 150 г майонеза
- 100 мл прясно мляко
- 1/2 връзка магданоз
- 1/4 връзка див лук
- 1 стрък мащерка
- 1/2 лимон
- 1 щипка чесън на гранули
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Мини пайове с карфиол и бекон
Рецепти Божана Кацарова
Моята рецепта за миш-маш
Рецепти Джейми Оливър
Карпачо
Рецепти Ненад Великович
Камамбер със сушени плодове и прошуто
Рецепти Ненад Великович
Тапенада от маслини и лимон
Рецепти Ненад Великович
Мини пици от тортиля
Рецепти Ненад Великович
Пълнен сандвич със салса
Рецепти Ненад Великович
Рулца със сушени сливи и ементал
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Морски шишчета с шафран и чеснови крутони
Рецепти Ненад Великович
Рулца с яйца и спанак