Начин на приготвяне:
Целината се нарязва на едри парчета и се поставя в тенджера с млякото върху котлона до сваряване. След това сместа се прави на пюре. Патешкото филе се почиства от тлъсти месца и ципи и кожата му се нацепва леко с нож. В тиган се пуска едно парче тлъстинка /вместо мазнина/ и се поставя филето да се запечати от двете страни до златисто на слаб огън. Посолява се. Портокаловият сок се слага в тенджерка, добавят се малко нарязани портокалови кори. След като малко е поврял се добавя нишестето, предварително разтворено в малко студена вода. При сгъстяване, сосът се дърпа от огъня. В нагорещен тиган се слага захарта и когато започне да се разтопява се добавят кубчета ябълка, цвекло /от консерва или предварително бланширано/ и морков. Добавя се и малко масло. Отпочиналото филе се нарязва на филийки, поръсва се обилно с портокалов сос, гарнира се с пюрето от целина и карамелизираните зеленчуци и ябълка.
Продукти
- 300 г патешки гърди
- 100 г целина
- 100 г цвекло
- 1 морков
- 50 г захар
- 150 г ябълки
- 200 мл прясно мляко
- 50 г масло
- сол и пипер
За портокаловия сос:
- 2 портокала
- 20 г нишесте
- портокалови кори