Начин на приготвяне:

1.  Направете повърхностни диагонални разрези в кожата на всички парчета патешки гърди*. Сотирайте месото в добре загрят тиган, като ги сложите с кожата надолу, докато придобие златистокафяв цвят. Извадете месото и прецедете отделилата се мазнина в купичка.
2. Поставете парчетата патешки гърди в два плика за готвене във фурна на пара или sous vide и след това ги вакуумирайте. Поставете във фурната, на пара, на 59 градуса за 1 час. /Ако нямате подобни функции на фурната си, увийте патешките гърди в алуминиево фолио и гответе на 60 градуса 4-5 часа или запечатайте месото и от другата страна на тиган, под капак, за 10-15 минути. След това оставете месото да си почине./
3. Извадете месото от вакуумираните пликове и го запържете от страната на кожата в загрят тиган с малко от отделената преди това мазнина и отделения сок при готвенето на пара. Добавете тъмна бира и стръковете мащерка. Обърнете от другата страна. Поливайте месото със соса. Извадете месото и го оставете да си почине. Тиганът със соса върнете на котлона докато сосът се редуцира. Овкусете със сол.
4. Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Сварете ги в подсолена вода. След това ги прецедете.
5. Обелете пащърнака и го нарежете на парчета. Загрейте прясното мляко в тенджерка и сварете пащърнака в него. Дръпнете от огъня и пасирайте пащърнака. Добавете 1 с.л. масло и пасриайте отново. Намачкайте картофите с преса, овкусете със сол и доливайте по малко от пащърнака с мляко докато се получи гладко пюре.
6. Сварете прясна цикория на пара. След това я запържете леко от всички страни в загрят тиган с 1 с.л. зехтин. Овкусете със сол.
6. Нарежете патешкото месо на парчета. На дъното на чиния сипете 1 с.л. от соса с тъмна бира. Върху него подредете парчета патешко. Гарнирайте с цикория и топка картофено пюре. Украсете със стрък див лук.

*Използвайте месо от свободно отглеждани патици.

Продукти

  • 4 бр. патешки гърди
  • 250 мл тъмна бира
  • 500 г картофи
  • 2 корена пащърнак
  • 50 г масло
  • 200 мл прясно мляко
  • 2 грудки цикория
  • сол
  • зехтин
  • мащерка
  • 4 стръка див лук

Свързани рецепти