Патешки бутчета с кадаиф, земна ябълка и морков
Рецепта от: Божана Кацарова
Рецепта за хрупкави патешки бутчета с кадаиф, глазирани моркови и пюре от земна ябълка.
1. Сложете патешките бутчета да се сварят в тенджера под налягане за 40 мин.
2. Извадете ги и ги оставете да изстинат за 20 минути. След това отделете кокалите на бутчетата от месото.
3. За пържените моркови сложете в тиган мазнина, нарязаните на кръгчета два вида моркови и 3-4 капки трюфелово олио. Овкусете със сол и черен пипер. Запържете до златисто. Щом морковите омекнат, добавете горчица и разбъркайте.
4. Почистете половината количество земна ябълка с помощта на малка четка и ги измийте. Нарежете ги на различни парчета и ги сложете в тавичка. Поръсете с балсамов оцет, сол и захар и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 мин.
5. Останалото количество земна ябълка сложете в малка касерола на котлона с 150 мл прясно мляко и 30 г масло да заври. Варете докато всички парчета омекнат и могат лесно да се намачкат с вилица.
6. В тиган запържете нарязани на ситно лук шалот, праз и круша. Добавете 100 милилитра бяло вино и 2 щипки кафява захар. Овкусете със сол, черен пипер и мащерка и оставете алкохола да се изпари. Добавете 200 милилитра пилешки бульон. Накрая налейте на тънка струйка 150 мл. течна сметана и добавете 20 г масло. Щом маслото се разтопи, залейте предварително подредения в тавичка кадаиф с готовата смес и го оставете настрани, за да омекне напълно.
7. Намажете дъното на силно нагорещен грил-тиган с гъша мас и поставете патешките бутчета с кожата надолу, пържете ги две по две. Поръсете с прясно смлян черен пипер и поставете 5-10 г масло в месото. Гответе по 2-3 минути от всяка страна, до златисто.
8. Подредете всички компоненти на рецептата за патешки бутчета в чиния за сервиране.
Други рецепти от същия епизод на "Новата балканска кухня с Божана":
Пилешка супа със зеленчуци
Сиренки и мариновани камби
Продукти
- 4 патешки бутчета
- 4 гнезда кадаиф
- 4 моркова
- 2 лилави моркова
- 300 г земна ябълка /гулия/
- 150 мл прясно мляко
- 1 круша
- 3 стръка мащерка
- 50 г масло
- 1 с.л. горчица
- 40 г гъша мас
- 1 връзка магданоз
- зехтин
- трюфелово олио
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол