Начин на приготвяне:

Рецепта за хрупкави патешки бутчета с кадаиф, глазирани моркови и пюре от земна ябълка.
1. Сложете патешките бутчета да се сварят в тенджера под налягане за 40 мин.
2. Извадете ги и ги оставете да изстинат за 20 минути. След това отделете кокалите на бутчетата от месото.
3. За пържените моркови сложете в тиган мазнина, нарязаните на кръгчета два вида моркови и 3-4 капки трюфелово олио. Овкусете със сол и черен пипер. Запържете до златисто. Щом морковите омекнат, добавете горчица и разбъркайте.
4. Почистете половината количество земна ябълка с помощта на малка четка и ги измийте. Нарежете ги на различни парчета и ги сложете в тавичка. Поръсете с балсамов оцет, сол и захар и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 мин.
5. Останалото количество земна ябълка сложете в малка касерола на котлона с 150 мл. мляко и 30 г масло да заври. Варете докато всички парчета омекнат и могат лесно да се намачкат с вилица.
6. В тиган запържете нарязани на ситно лук шалот, праз и круша. Добавете 100 милилитра бяло вино и 2 щипки кафява захар. Овкусете със сол, черен пипер и мащерка и оставете алкохола да се изпари. Добавете 200 милилитра пилешки бульон. Накрая налейте на тънка струйка 150 мл. течна сметана и добавете 20 г масло. Щом маслото се разтопи, залейте предварително подредения в тавичка кадаиф с готовата смес и го оставете настрани, за да омекне напълно.
7. Намажете дъното на силно нагорещен грил-тиган с гъша мас и поставете патешките бутчета с кожата надолу, пържете ги две по две. Поръсете с прясно смлян черен пипер и поставете 5-10 г масло в месото. Гответе по 2-3 минути от всяка страна, до златисто.
8. Подредете всички компоненти на рецептата за патешки бутчета в чиния за сервиране.

Патешки бутчета с кадаиф, земна ябълка и морков

Рецепти за патешки бутчета

Други рецепти от същия епизод на "Новата балканска кухня с Божана":
Пилешка супа със зеленчуци
Сиренки и мариновани камби

Продукти

 

  • 4 патешки бутчета
  • 4 рола кадаиф
  • 4 моркова
  • 2 лилави моркова
  • 300 г земна ябълка /гулия/
  • 150 мл прясно мляко
  • 1 круша
  • 3 стръка мащерка
  • 50 г масло
  • 1 с.л. горчица
  • 40 г гъша мас
  • 1 връзка магданоз
  • зехтин
  • трюфелово олио
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти