Пастички "Кметът"
1. За блата разбийте белтъците, добавете захарта и продължете разбиването докато получите твърда пяна. Разтопете шоколада на водна баня. Щом се разтопи го дръпнете от огъня и добавете маслото. Бъркайте докато то се разтопи. След това добавете жълтъка и го разбийте енергично. Добавете малко количество от белтъчената пяна към шоколодената смес и разбъркайте. След това прехвърлете цялата шоколадена смес към белтъците и разбъркайте внимателно. Пресипете сместа в пош, като го поставите във висок съд, за да ви е по-удобно. В тава, постлана с хартия за печене, шприцовайте бисквити. Изпечете ги на 190 градуса за 12 минути.
2. За муса сложете да кипнат водата и захарта /121 градуса/. Варете сиропа 2 минути, докато започне да се пени и го дръпнете от котлона. През това време разбийте белтъците, като малко по-късно им добавите 2/3 от захарта. Добавете горещия захарен сироп на струйка при белтъците, без да спирате разбиването. Продължете да разбивате докато сместа се втвърди и охлади. Сложете малиновото пюре да кипне в тенджерка. Добавете нарязания шоколад към него и бъркайте докато се разтопи. Дръпнете от огъня и пуснете бучката масло. Разбъркайте. разбийте на ръка охладена сметана с останалата захар. Добавете разбитите белтъци към малиново-шоколадовата смес, първо малко количество, а после и останалото. След това сложете малко от тази смес към сметаната, разбъркайте и пресипете останалото количество. Разбъркайте и пресипете сместа в пош.
3. Върху всяка шоколадова бисквита направете голяма шапка от малиново-шоколадов мус. Сложете пастичките във фризера да замръзнат.
4. За шоколадовата глазура сложете в тенджерка прясното мляко и сметаната да кипнат заедно със захарта и маслото. Щом сместа заври добавете нарязания шоколад и бъркайте докато сместа стане гладка. Дръпнете от огъня.
5. Потапяйте шапката от замръзнал мус на всяка пастичка в шоколадовата глазура и подреждайте пастичките върху поднос. Накрая може да украсите с тънка струйка разтопен чист тъмен шоколад.

Продукти

  • За блата:125 г черен шоколад 4 белтъка 40 г захар 30 г масло 1 жълтъкЗа малиново-шоколадовия мус:100 г черен шоколад 2 белтъка 90 г захар 50 мл вода 100 г пюре от малини 25 г масло 200 мл течна сметанаЗа шоколадовата глазура:400 г черен шоколад 100 мл прясно мляко 100 мл течна сметана 50 г захар 30 г масло

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички