Пасти „Витоша“
Рецепта от: Стоян и Лора
Блатовете за тези пасти са пандишпанови и са двуцветни. Слепват се с маслен крем, а след това и с разбита сметана. От външната страна се поръсват със смлени ядки шамфъстък. Режат се на триъгълни парчета.
Продукти
- За блата:
- 5 яйца (на стайна температура)
- 80 г брашно
- 120 г захар
- 20 г какао
- 1 щипка сол
- За крема:
- 250 г меко краве масло
- 200 г пудра захар
- 5 жълтъка
- 1 пакетче бурбонска ванилова захар
- За намазване и гарниране:
- 350 г студена сметана (35% масленост)
- 100 г пудра захар
- 100 г сурови белени шамфъстъци
- 180–200 г сладко от боровинки
Начин на приготвяне:
- 1. Пригответе блата, като разбиете яйцата със солта и захарта много добре (около 10 минути). Прибавете към тях брашното, разбъркайте внимателно и разделете на две части. Към едната сложете пресятото какао и разбъркайте.
- 2. Покрийте плитка тава с хартия за печене и намажете с олио. С хартията направете разделител по средата, за да изпечете двата цвята тесто в един съд едновременно. Сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете 10 минути. Извадете и охладете.
- 3. Жълтъците за крема разбийте с половината от захарта и ванилията на водна баня. Останалата захар, смесете с мекото масло и разбийте с миксер – трябва да стане на пухкав крем. Когато жълтъците се сгъстят, махнете от огъня и охладете леко. Бъркайте периодично, за да не се образува кора.
- 4. Разбъркайте маслото и жълтъците хубаво и кремът е готов.
- 5. Разрежете изпечените блатове на две части – два бели и два кафяви.
- 6. Намажете ги със сладко от боровинки и ги слепете, като ги намажете с крем. Намажете с крем от всички страни и приберете в хладилник за кратко.
- 7. Разбийте сметаната с пудрата захар – трябва да стане пухкава. Приберете на студено. Шамфъстъците смелете в блендер и пресейте през цедка. Отделете само фината част за поръсване.
- 8. Разрежете рулото на две – диагонално по дължина. Слепете двете разрязани части със сметана, така че да се получи триъгълно руло. Разпределете отгоре сметаната, поръсете с фино смлените и пресети ядки и приберете в хладилник за 1 час.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Марк Мориарти
Класически плодови тарталети
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Рудолф ван Веен
Коледен щолен
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем
Рецепти Надия Хюсеин
Чийзкейк "Итън мес"
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадови пеперуди
Рецепти Кирстен Тиболс
Бабка с шоколадов пълнеж