Блатовете за тези пасти са пандишпанови и са двуцветни. Слепват се с маслен крем, а след това и с разбита сметана. От външната страна се поръсват със смлени ядки шамфъстък. Режат се на триъгълни парчета.

 

Продукти

  • За блата:
  • 5 яйца (на стайна температура)
  • 80 г брашно
  • 120 г захар
  • 20 г какао
  • 1 щипка сол
  • За крема:
  • 250 г меко краве масло
  • 200 г пудра захар
  • 5 жълтъка
  • 1 пакетче бурбонска ванилова захар
  • За намазване и гарниране:
  • 350 г студена сметана (35% масленост)
  • 100 г пудра захар
  • 100 г сурови белени шамфъстъци
  • 180–200 г сладко от боровинки

Начин на приготвяне:

  • 1. Пригответе блата, като разбиете яйцата със солта и захарта много добре (около 10 минути). Прибавете към тях брашното, разбъркайте внимателно и разделете на две части. Към едната сложете пресятото какао и разбъркайте.
  • 2. Покрийте плитка тава с хартия за печене и намажете с олио. С хартията направете разделител по средата, за да изпечете двата цвята тесто в един съд едновременно. Сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете 10 минути. Извадете и охладете.
  • 3. Жълтъците за крема разбийте с половината от захарта и ванилията на водна баня. Останалата захар, смесете с мекото масло и разбийте с миксер – трябва да стане на пухкав крем. Когато жълтъците се сгъстят, махнете от огъня и охладете леко. Бъркайте периодично, за да не се образува кора.
  • 4. Разбъркайте маслото и жълтъците хубаво и кремът е готов.
  • 5. Разрежете изпечените блатове на две части – два бели и два кафяви.
  • 6. Намажете ги със сладко от боровинки и ги слепете, като ги намажете с крем. Намажете с крем от всички страни и приберете в хладилник за кратко.
  • 7. Разбийте сметаната с пудрата захар – трябва да стане пухкава. Приберете на студено. Шамфъстъците смелете в блендер и пресейте през цедка. Отделете само фината част за поръсване.
  • 8. Разрежете рулото на две – диагонално по дължина. Слепете двете разрязани части със сметана, така че да се получи триъгълно руло. Разпределете отгоре сметаната, поръсете с фино смлените и пресети ядки и приберете в хладилник за 1 час.

Свързани рецепти

Виж всички