За тази рецепта за пъстърва в тесто използвайте прясна пъстърва, а тестото омесете собственоръчно. Резултатът ще бъде вкусно крехко филе от пъстърва в хрупкаво тесто.

1. За тестото разтворете маята в малко топла вода заедно със захарта. Разбъркайте и оставете сместа да шупне.

2. Нарежете на ситно розмарина и скилидките чесън. Добавете ги към брашното, в голяма купа, заедно с щипка сол. Разбъркайте и направете кладенче, в него сипете шупналата мая. Постепенно омесете гладко и еластично тесто. Оформете го на топка, поставете го в купа и го покрийте, докато втаса.

3. За да филетирате рибата, отрежете главата на предварително почистената пъстърва, над хрилете. Разрежете я до края на опашката. С нож отделете гръбначната кост на рибата от двете страни и след това я извадете. Отстранете и другите кости.

4. Поръсете рибата със сол и черен пипер. Нарежете лимона на тънки резенчета и ги подредете във вътрешността на пъстървата. В рибата сложете каперсите и целите скилидки чесън и стръкове копър. Затворете рибата.

5. За да приготвите пъстърва в тесто, разточете тестото върху набрашнен плот тънко, на две кори. Намажете обилно със зехтин долната кора и поставете рибата по средата и. Прехвърлете тестото с рибата в тава, покрита с хартия за печене. Поставете втората кора върху рибата и хубаво я притиснете около нея, да няма въздух. Краищата на тестото завийте навътре. Намажете тестото със зехтин и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути, до златисто.

6. За салсата разрежете на половинки чери доматчетата, а лукът и чесъна нарежете на ситно. Овкусете ги със сол, лимонов сок и зехтин.

7. Разрежете пъстървата в тесто на две и поднесете със салса.

Пъстърва в тесто

Продукти

  • За тестото:500 г брашно 10 г прясна мая щипка захар щипка сол 1 стрък розмарин 2 скилидки чесън 300 мл топла вода 50 мл зехтинЗа рибата:300 г пъстърва 3 скилидки чесън 20 г каперси 1 лимон 3 стръка копър сол и черен пиперЗа гарнитура:100 г чери доматчета 1 връзка пресен лук 1 скилидка чесън сол зехтин 0.5 лимон сок

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички