Начин на приготвяне:

За тази рецепта за пъстърва в тесто използвайте прясна пъстърва, а тестото омесете собственоръчно. Резултатът ще бъде вкусно крехко филе от пъстърва в хрупкаво тесто.

1. За тестото разтворете маята в малко топла вода заедно със захарта. Разбъркайте и оставете сместа да шупне.

2. Нарежете на ситно розмарина и скилидките чесън. Добавете ги към брашното, в голяма купа, заедно с щипка сол. Разбъркайте и направете кладенче, в него сипете шупналата мая. Постепенно омесете гладко и еластично тесто. Оформете го на топка, поставете го в купа и го покрийте, докато втаса.

3. За да филетирате рибата, отрежете главата на предварително почистената пъстърва, над хрилете. Разрежете я до края на опашката. С нож отделете гръбначната кост на рибата от двете страни и след това я извадете. Отстранете и другите кости.

4. Поръсете рибата със сол и черен пипер. Нарежете лимона на тънки резенчета и ги подредете във вътрешността на пъстървата. В рибата сложете каперсите и целите скилидки чесън и стръкове копър. Затворете рибата.

5. За да приготвите пъстърва в тесто, разточете тестото върху набрашнен плот тънко, на две кори. Намажете обилно със зехтин долната кора и поставете рибата по средата и. Прехвърлете тестото с рибата в тава, покрита с хартия за печене. Поставете втората кора върху рибата и хубаво я притиснете около нея, да няма въздух. Краищата на тестото завийте навътре. Намажете тестото със зехтин и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути, до златисто.

6. За салсата разрежете на половинки чери доматчетата, а лукът и чесъна нарежете на ситно. Овкусете ги със сол, лимонов сок и зехтин.

7. Разрежете пъстървата в тесто на две и поднесете със салса.

Пъстърва в тесто

Продукти

За тестото:

  • 500 г брашно
  • 10 г прясна мая
  • щипка захар
  • щипка сол
  • 1 стрък розмарин
  • 2 скилидки чесън
  • 300 мл топла вода
  • 50 мл зехтин

За рибата:

  • 300 г пъстърва
  • 3 скилидки чесън
  • 20 г каперси
  • 1 лимон
  • 3 стръка копър
  • сол и черен пипер

За гарнитура:

  • 100 г чери доматчета
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 скилидка чесън
  • сол
  • зехтин
  • 0.5 лимон
  • сок

Свързани рецепти