Една чудесна лека рецепта за лятно основно ястие. Дребната паста се сварява заедно с предварително задушени зеленчуци, а скаридите се приготвят отделно. След това всичко се съчетава, заедно със сурови чери доматчета.

Продукти

  • 200 г паста критараки (орзо, арпа)
  • 500 г пресни скариди
  • 200 г чери домати
  • 3 скилидки чесън
  • 1 стрък целина
  • 1 зелена чушка
  • 1 глава лук
  • 1 ч.л. риган
  • 50 мл узо
  • 70 мл зехтин „Екстра върджин“
  • 1/2 лимон
  • 1/4 връзка магданоз
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  • 1. Нарежете чесъна, чушката, обелената целина и лука на ситно.
  • 2. В съд загрейте около 50 мл зехтин, пуснете нарязаните зеленчуци, поръсете с щипка сол и запържете до златисто. Похлупете и оставете да омекнат.
  • 3. Прибавете пастата, разбъркайте хубаво, налейте 600 мл гореща вода и похлупете. Гответе, докато пастата се свари. Поръсете с ригана. По време на готвенето налейте още 200 мл вода.
  • 4. Почистените скариди запържете в 2 с.л. зехтин за кратко. Овкусете със сол и черен пипер. Налейте узото и фламбирайте.
  • 5. Добавете скаридите при готовата паста, както и чери доматите. Разбъркайте.
  • 6. Поднесете ястието поръсено с магданоз, парчета лимон и по желание – с капки зехтин.

Свързани рецепти

Виж всички