Паста със скариди
Рецепта от: Стоян и Лора
Една чудесна лека рецепта за лятно основно ястие. Дребната паста се сварява заедно с предварително задушени зеленчуци, а скаридите се приготвят отделно. След това всичко се съчетава, заедно със сурови чери доматчета.
Продукти
- 200 г паста критараки (орзо, арпа)
- 500 г пресни скариди
- 200 г чери домати
- 3 скилидки чесън
- 1 стрък целина
- 1 зелена чушка
- 1 глава лук
- 1 ч.л. риган
- 50 мл узо
- 70 мл зехтин „Екстра върджин“
- 1/2 лимон
- 1/4 връзка магданоз
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- 1. Нарежете чесъна, чушката, обелената целина и лука на ситно.
- 2. В съд загрейте около 50 мл зехтин, пуснете нарязаните зеленчуци, поръсете с щипка сол и запържете до златисто. Похлупете и оставете да омекнат.
- 3. Прибавете пастата, разбъркайте хубаво, налейте 600 мл гореща вода и похлупете. Гответе, докато пастата се свари. Поръсете с ригана. По време на готвенето налейте още 200 мл вода.
- 4. Почистените скариди запържете в 2 с.л. зехтин за кратко. Овкусете със сол и черен пипер. Налейте узото и фламбирайте.
- 5. Добавете скаридите при готовата паста, както и чери доматите. Разбъркайте.
- 6. Поднесете ястието поръсено с магданоз, парчета лимон и по желание – с капки зехтин.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Лука Чиано
Ригате със скариди и прошуто
Рецепти Адам Лайо
Умай скариди
Рецепти Къртис Стоун
Тостади със скариди и салца от манго
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Морски дарове със сметана и пастис
Рецепти Ейнсли Хариът
Пикантни пържени стриди от остров Бруни с маринована краставица
Рецепти Хера Те Курапа
Стриди по 3 начина
Рецепти Ейнсли Хариът
Спагети с миди
Рецепти Стоян и Лора
Паеля с пиле и скариди
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Миди по провансалски
Рецепти Джъстин Скофийлд
Кралски скариди на скара с чеснов хляб