Начин на приготвяне:
1. Нарежете на ситно стъблото селъри, като отделите малките листенца за по-късно. Обелете и нарежете лука на ситно. Панчетата нарежете на лентички.
2. Загрейте 2 с.л. зехтин в тенджера и запържете панчетата, лука и селърито докато краъчетата на панчетата се карамелизират, а лукът стане прозрачен. Добавете обелените и нарязани на малки кубчета картофи. Разбъркайте и добавете гореща вода колкото да покрие картофите. Овкусете със сол и черен пипер и варете 5-6 минути докато картофите се сварят.
3. Добавете различните видове паста и залейте с гореща вода - над пастата трябва да има 4 см вода. Разбъркайте внимателно и варете 8-9 минути, докато пастата стане "ал денте".
4. Изключете котлона и добавете нарязаното на кубчета сирене проволоне. Разбъркайте енергично докато сиренето стане на конци.
5. Сервирайте пастата в дълбока чиния, поръсена с малко зехтин, прясно смлян черен пипер и фино настърган пармезан.
Продукти
- 3 с.л. зехитн екстра върджин
- 1 малка глава лук
- 1 ктрък селъри
- 80 г панчета
- 400 г картофи
- 400 г паста - различни видове с еднакво време на варене
- 1 коричка пармезан
- 100 г проволоне
- сол и черен пипер
- пармезан за поръссване