Паста с броколи, салата с тиквички и прошуто с пъпеш

Паста с броколи, салата с тиквички и прошуто с пъпеш
Свързани предаванияМоето меню за 30 минутиГледайте Събота 21 Септември, 08:10 | Събота 21 Септември, 08:40

Начин на приготвяне:

1. Отрежете коричката от края на парчето пармезан и я запазете. Настържете фино пармезана с помощта на кухненски робот или ренде. Изрежете розичките на обикновеното броколи и запазете стъблото му. Отрежете 2-3 см от стъблата на лилавото броколи. Отделенето стъбло поставете в блендер или кухненски робот заедно със сушените люти чушки, чесъна, филенцата аншоа и мазнината от консервата. Овкусете със сол и черен пипер и смелете.
2. В тиган сипете 2-3 с.л. зехтин и смляната основа за соса от стъблото на броколито. Сипете 1 ч.ч. гореща вода, пуснете коричката от пармезана, листенцата на мащерката оставете соса да къкри на слаб огън 4-5 минути.
3. Сварете пастата в тенджера с вряща подсолена вода. През последните 5 минути от варенето, добавете двата вида броколи. Прецедете пастата и броколито, като запазите половината вода от варенето.
4. Добавете малко от водата от варенето на пастата към соса, след това сипете пастата и броколите и разбъркайте. Добавете шепа настърган пармезан и разбъркайте. Ако пастата е суха, добавете още вода.
5. За салатата от тиквички навийте на руло отделените листа мента и ги нарежете на много ситно. Поставете ги на дъното на голяма чиния. Разрежете лютата чушка по дължина, отстранете семките ѝ и я нарежете на много ситно. Добавете я при листата мента. Настържете фино кората на лимона и добавете 3-4 с.л. зехтин, щипка сол и сока на почти целия лимон. Разбъркайте дресинга и опитайте на вкус.
6. С помощта на белачка за зеленчуци нарежете бейби тиквичките на дълги, тънки ленти. Направете същото и с големите тиквички, но щом стигнете до вътрешността със семките, спрете.
7. С помощта на лъжица издълбайте семките на двата вида пъпеш. След това издълбайте вътрешността на пъпешите с лъжица, като подреждате парчетата на дъното на голяма чиния.
8. За дресинга счукайте в хаванче листата босилек с щипка сол, докато се получи паста. Добавете зехтина на струйка, като бъркате, а след това и лимоновия сок.
9. Подредете небрежно слайсовете шунка върху пъпеша. Полейте внимателно с дресинга. След това поръсете с няколко капки балсамов оцет и украсете с цели листа босилек.
10. Сервирайте пастата, поръсена с пармезан, щипка черен пипер и няколко капки зехтин. Непосредствено преди поднасяне разбъркайте салатата от тиквички с ръце. Подредете бейби моцарелата върху нея и поръсете с малко сол, черен пипер и зехтин.

За повече рецепти и информация посетете www.jamieoliver.com

Продукти

За пастата:

  • 500 г орекиете
  • 125 г пармезан
  • 200 г младо лилаво броколи
  • 1 глава броколи
  • 1 суха люта чушка
  • 30 г филенца аншоа
  • 3 скилидки чесън
  • 4 стръка мащерка
  • сол и черен пипер
  • зехтин

За салатата от тиквички:

  • 4 стръка мента
  • 200 г бейби тиквички
  • 1 жълта тиквичка
  • 1 зелена тиквичка
  • 0.5 червена люта чушка
  • 1 лимон
  • сок
  • 125 г бейби моцарела
  • сол и черен пипер
  • зехтин

За прошуто с пъпеш:

  • 0.5 пъпеш медена
  • 0.5 пъпеш канталуп
  • 12 листа босилек
  • 4 с.л. зехтин
  • лимон
  • сок
  • балсамов оцет
  • 230 г прошуто

Свързани рецепти