Начин на приготвяне:
1. За пастата сипете брашното в купа или на плота и направете кладенче в него. В кладенчето сложете яйцето и жълтъците, половината зехтин и щипка сол. Разбъркайте продуктите с вилица или пръсти. След това постепенно започнете да омесвате брашното. Щом се получи еднородна смес /може да добавите малко вода/, омесете я върху набрашнен плот докато се получи гладко и еластично тесто. Сложете тестото в купа, покрийте го и оставете да почине 15-30 минути.
2. Разделете тестото на четири парчета. Разточете всяко парче с дебелина 1 мм, с помощта на точилка или на машина за паста. Нарежете разточените кори на квадрати – 15 х 15 см. Пуснете „кърпичките“ в тенджера с леко подсолена вряща вода за 3 минути максимум.
3. В хаванче сложете листата босилек, скилидките чесън и кедровите ядки и ги посолете. Начукайте ги докато се получи паста. Добавете зехтина на струйка, като разбърквате непрекъснато. Накрая добавете пармезана.
4. Изсипете пестото в тиган и добавете малко от водата, в която ври пастата. Разбъркайте докато се загрее. Добавете „кърпичките“ при пестото и разбъркайте.
5. Сервирайте пастата в чинии и поръсете с малко пармезан.
2. Разделете тестото на четири парчета. Разточете всяко парче с дебелина 1 мм, с помощта на точилка или на машина за паста. Нарежете разточените кори на квадрати – 15 х 15 см. Пуснете „кърпичките“ в тенджера с леко подсолена вряща вода за 3 минути максимум.
3. В хаванче сложете листата босилек, скилидките чесън и кедровите ядки и ги посолете. Начукайте ги докато се получи паста. Добавете зехтина на струйка, като разбърквате непрекъснато. Накрая добавете пармезана.
4. Изсипете пестото в тиган и добавете малко от водата, в която ври пастата. Разбъркайте докато се загрее. Добавете „кърпичките“ при пестото и разбъркайте.
5. Сервирайте пастата в чинии и поръсете с малко пармезан.
Продукти
За пастата:
- 250 г бяло брашно
- 1 яйце
- 3 жълтъка
- 2 с.л. зехтин
- щипка сол
За пестото:
- 50 листа босилек
- 4 скилидки чесън
- 10 г морска сол
- 40 г кедрови ядки
- 100 мл зехтин
- 80 г прясно настърган пармезан