Паста "копринени кърпички" с песто

Паста "копринени кърпички" с песто

Начин на приготвяне:

1. За пастата сипете брашното в купа или на плота и направете кладенче в него. В кладенчето сложете яйцето и жълтъците, половината зехтин и щипка сол. Разбъркайте продуктите с вилица или пръсти. След това постепенно започнете да омесвате брашното. Щом се получи еднородна смес /може да добавите малко вода/, омесете я върху набрашнен плот докато се получи гладко и еластично тесто. Сложете тестото в купа, покрийте го и оставете да почине 15-30 минути.
2. Разделете тестото на четири парчета. Разточете всяко парче с дебелина 1 мм, с помощта на точилка или на машина за паста. Нарежете разточените кори на квадрати – 15 х 15 см. Пуснете „кърпичките“ в тенджера с леко подсолена вряща вода за 3 минути максимум.
3. В хаванче сложете листата босилек, скилидките чесън и кедровите ядки и ги посолете. Начукайте ги докато се получи паста. Добавете зехтина на струйка, като разбърквате непрекъснато. Накрая добавете пармезана.
4. Изсипете пестото в тиган и добавете малко от водата, в която ври пастата. Разбъркайте докато се загрее. Добавете „кърпичките“ при пестото и разбъркайте.
5. Сервирайте пастата в чинии и поръсете с малко пармезан.

Продукти

За пастата:

  • 250 г бяло брашно
  • 1 яйце
  • 3 жълтъка
  • 2 с.л. зехтин
  • щипка сол

За пестото:

  • 50 листа босилек
  • 4 скилидки чесън
  • 10 г морска сол
  • 40 г кедрови ядки
  • 100 мл зехтин
  • 80 г прясно настърган пармезан

Свързани рецепти