Паста ал форно

Паста ал форно

Начин на приготвяне:

1. За доматения сос обелете и нарежете на ситно лука и чесъна. Запържете ги в голям съд с 3-4 с.л. зехтин, до омекване.
2. Залейте чери доматите с гореща вода и ги оставете 1 минута. След това ги облейте със студена вода. Обелете ги, стиснете ги, за да им излезат семките и ги намачкайте с ръце. Добавете намачканите домати при лука и чесъна и гответе около 20 минути.
3. Пасирайте соса. Овкусете със сол, черен пипер и оцет, добавете листа босилек.
4. Сварете пастата в голяма тенджера с вряща подсолена вода, според указанията на пакета. Прецедете пастата и я смесете с половината доматен сос и с една шепа настърган пармезан. Разбъркайте.
5. Подмажете голяма тава със зехтин. Изсипете половината паста на един слой. Поръсете с доматен сос, а след това и с една шепа пармезан. Подредете нарязана на филии моцарела и листа босилек. Повторете подредбата - паста, доматен сос, пармезан, моцарела. Печете пастата в предварително загрята фурна на 200 градуса 15 минути, докато сиренето започне да бълбука.
6. Сервирайте пастата на стайна температура.

Продукти

 

  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 суха люта чушка
  • 1.5 кг домати
  • 1 връзка босилек
  • 1 с.л. червен винен оцет
  • 400 г орекиете
  • 4 шепи настърган пармезан
  • 450 г моцарела
  • морска сол и черен пипер
  • зехтин екстра върджин

Свързани рецепти