Пържено пиле и печени зеленчуци
Рецепта от: Божана Кацарова
Това е рецепта за домашно приготвени пържени крилца, поднесени с майонеза и печени зеленчуци, поляти с джинджифилов сос.
1. Почистете сладките картофи с помощта на четка, измийте ги и ги подсушете. Сложете ги цели в тавичка, постлана с хартия за печене. Добавете почистените и нарязани на едри парчета оранжеви и лилави моркови и един разрязан на две небелен лук шалот. Поръсете със сол, черен пипер и 1 с.л. олио. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 40 минути.
2. За джинджифиловия сос обелете и нарежете на много ситно джинджифила. Обелете ябълката и я нарежете на кубчета. Добавете горчицата, лимоновия сок и овкусете със сол и черен пипер. Пасирайте до гладкост. Добавете меда и разбъркайте. Залейте зеленчуците със соса около 30-тата минута на печене. Печете още 10 минути.
3. За пържените пилешки крилца оформете т.нар. уолипопс, като пречупите на две крилцето и изчистите кожата, като избутвате месото в единия край на кокала.
4. За маринатата в купа сипете киселото мляко, брашното и подправките – сол, червен пипер и джоджен. Разбъркайте до хомогенност. Обелете и нарежете на ситно скилидките чесън и ги добавете. Разбъркайте.
5. Залейте пилешките крилца с маринатата и поставете в хладилника за 30-40 минути.
6. В тенджера с двойно дъно сипете 4-5 пръста олио и го загрейте до 170-180 градуса. В купа сипете около 150 г брашно и 50 г царевично брашно и разбъркайте. Овалвайте всяко мариновано крилце в брашното, изтръскайте излишното и пуснете в мазнината. Пържете от всички страни до златисто. Пържените крилца извадете върху кухненска хартия.
7. За майонезата сипете жълтъците със стайна температура във висок съд и добавете горчицата. Разбийте с помощта на миксер или пасатор, на висока скорост. Без да спирате разбиването, добавете олиото на тънка струйка до увеличаване на обема и плътността на сместа. Овкусете със сол, черен пипери фино настъргана кора на лайм.
8. Сервирайте пържените пилешки крилца върху малки кръгчета от майонеза. Гарнирайте с печени моркови, сладки картофи и лук.
Пилешки крилца пържени.
Продукти
- 10 пилешки крилца
- 300 г кисело мляко
- 70 г брашно
- 2 скилидки чесън
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. сушен джоджен
- 1 ч.л. червен пипер
- 0.5 ч.л. прясно смлян черен пипер
- 4 сладки картофа
- 2 моркова
- 2 лилави моркова
- 1 глава лук шалот
- За майонезата:
- 3 жълтъка
- 1 ч.л. горчица
- 150 мл олио
- сол и черен пипер
- 0.5 лайм
- настъргана кора
- За джинджифиловия сос:
- 3 см корен джинджифил
- 0.5 ябълка
- 1 с.л. горчица
- сол и черен пипер
- 0.5 лимон
- сок
- 1 ч.л. мед
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол