Пържено пиле и печени зеленчуци

Пържено пиле и печени зеленчуци
Предаване: Новата балканска кухня с БожанаГледайте в: Неделя, 28 февруари от 05:35 | Понеделник, 1 март от 03:30

Начин на приготвяне:

Това е рецепта за домашно приготвени пържени крилца, поднесени с майонеза и печени зеленчуци, поляти с джинджифилов сос.

1. Почистете сладките картофи с помощта на четка, измийте ги и ги подсушете. Сложете ги цели в тавичка, постлана с хартия за печене. Добавете почистените и нарязани на едри парчета оранжеви и лилави моркови и един разрязан на две небелен лук шалот. Поръсете със сол, черен пипер и 1 с.л. олио. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 40 минути.

2. За джинджифиловия сос обелете и нарежете на много ситно джинджифила. Обелете ябълката и я нарежете на кубчета. Добавете горчицата, лимоновия сок и овкусете със сол и черен пипер. Пасирайте до гладкост. Добавете меда и разбъркайте. Залейте зеленчуците със соса около 30-тата минута на печене. Печете още 10 минути.

3. За пържените пилешки крилца оформете т.нар. уолипопс, като пречупите на две крилцето и изчистите кожата, като избутвате месото в единия край на кокала.

4. За маринатата в купа сипете киселото мляко, брашното и подправките – сол, червен пипер и джоджен. Разбъркайте до хомогенност. Обелете и нарежете на ситно скилидките чесън и ги добавете. Разбъркайте.

5. Залейте пилешките крилца с маринатата и поставете в хладилника за 30-40 минути.

6. В тенджера с двойно дъно сипете 4-5 пръста олио и го загрейте до 170-180 градуса. В купа сипете около 150 г брашно и 50 г царевично брашно и разбъркайте. Овалвайте всяко мариновано крилце в брашното, изтръскайте излишното и пуснете в мазнината. Пържете от всички страни до златисто. Пържените крилца извадете върху кухненска хартия.

7. За майонезата сипете жълтъците със стайна температура във висок съд и добавете горчицата. Разбийте с помощта на миксер или пасатор, на висока скорост. Без да спирате разбиването, добавете олиото на тънка струйка до увеличаване на обема и плътността на сместа. Овкусете със сол, черен пипери фино настъргана кора на лайм.

8. Сервирайте пържените пилешки крилца върху малки кръгчета от майонеза. Гарнирайте с печени моркови, сладки картофи и лук.

Пилешки крилца пържени.

пържени пилешки крилца

пържени крилца

пилешки крилца пържени

Продукти

 

  • 10 пилешки крилца
  • 300 г кисело мляко
  • 70 г брашно
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. сушен джоджен
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 0.5 ч.л. прясно смлян черен пипер
  • 4 сладки картофа
  • 2 моркова
  • 2 лилави моркова
  • 1 глава лук шалот

За майонезата:

  • 3 жълтъка
  • 1 ч.л. горчица
  • 150 мл олио
  • сол и черен пипер
  • 0.5 лайм
  • настъргана кора

За джинджифиловия сос:

  • 3 см корен джинджифил
  • 0.5 ябълка
  • 1 с.л. горчица
  • сол и черен пипер
  • 0.5 лимон
  • сок
  • 1 ч.л. мед

Свързани рецепти