Пържени пилешки бутчета със сос Пенанг
Рецепта от: Джъстин Скофийлд
Тези пържени пилешки бутчета са просто неустоими. Бутчетата първо се варят, а след това се панират в брашно, яйца и хлебни трохи. Пържат се в маслена баня, в резултат на което стават много хрупкави. Сосът към тях е пикантен, в азиатски стил.
Продукти
- 8 долни пилешки бутчета
- 2 парчета по 3 см корен джинджифил
- 1 стрък лимонена трева
- 2 звездички анасон
- 2 ч.ч. фино смлени хлебни трохи
- 1/2 ч.ч. брашно
- 2 яйца
- сол
- олио за пържене
- За соса:
- 2 ч.л. къри паста Пенанг
- 1 с.л. кафява или кокосова захар
- 1 1/2 ч.л. рибен сос
- 150 мл кокосово мляко
- 1 лайм, сок
Начин на приготвяне:
- 1. В тенджера сипете 1.5 литър вода. Добавете едното парче джинджифил, нарязано на тънки филийки, намачкания стрък лимонена трева и звездичките анасон. Добавете и бутчетата. След като сместа заври, варете 15 минути.
- 2. Извадете бутчетата и ги подредете върху решетка, за да изстинат и изсъхнат добре. След това отстранете кожата на бутчетата и оголете костта, за да може да се хваща лесно.
- 3. В купа разбийте яйцата с щипка сол. В друга купа сипете фино смлените хлебни трохи, а в трета - брашното. Загрейте поне 4 пръста олио в дълбок тиган до 180 градуса. Оваляйте всяко бутче първо в брашното, след това в яйцата и накрая в хлебните трохи. Изтръскайте добре и пържете бутчетата на порции, по 4-5 минути, до златисто, от всички страни. Извадете пържените бутчета върху решетка.
- 4. За соса загрейте 1/2 с.л. олио в тенджерка и добавете къри пастата Пенанг. Запържете я за кратко и добавете кокосовото мляко. Добавете фино настъргания джинджифил и гответе 5 минути на умерен огън. Накрая добавете захар, рибен сос и сок от лайм. Разбъркайте и пресипете в купичка.
- 5. Сервирайте пържените пилешки бутчета със сос Пенанг за топене.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Нико Рейнолдс
Пикантно печено пиле със зеленчуци
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бутчета от токачка с провансалски сос
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Нико Рейнолдс
Шауарма с пиле и гъби