1. В тиган с незалепващо покритие (диаметър 22 см) загрейте 1 с.л. зехтин и в него запържете нарязания на ситно лук с щипка сол. Щом лукът започне да омеква, добавете и нарязаните на ситно скилидки чесън. Добавете лютия червен пипер и доматите. Разбъркайте добре. Изчакайте сместа леко да се редуцира. Добавете още щипка сол и 10 г масло. Разбъркайте и захлупете. Гответе 8-10 минути на слаб огън.

2. Към студения сварен ориз добавете стафидите и доматения сос. Разбъркайте добре.

3. Намажете същия тиган с останалото масло и зехтин. Нарежете на тънки кръгчета предварително измитата и подсушена тиквичка. Подредете кръгчетата на дъното на тигана. Върху тях изсипете сместа с ориза, като внимавате да не разместите тиквичките. Разпределите ориза равномерно и го притиснете добре. Поставете капапака и гответе 8-10 минути на умерен огън, докато не усетите миризмата на запечен ориз.

4. Поставете голяма чиния върху тигана и обърнете рязко тигана, за да прехвърлите ориза в чинията.

5. В купичка разбъркайте добре киселото мляко с щипка кимион и щипка сол. Накъсайте листата мента.

6. Поднесете порция пържен ориз с домати, гарниран с кисело мляко и листа мента.

Продукти

  • 2 с.л. зехтин
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1/4 ч.л. едър лют червен пипер
  • 400 г нарязани домати от консерва
  • 2 с.л. стафиди
  • 2 ч.ч. сварен дългозърнест ориз
  • 20 г масло
  • 1/2 тъмнозелена тиквичка
  • 1 1/2 ч.ч кисело мляко
  • щипка кимион
  • сол 3 стръка мента

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички