Пържен ориз с домати
Рецепта от: Джъстин Скофийлд
1. В тиган с незалепващо покритие (диаметър 22 см) загрейте 1 с.л. зехтин и в него запържете нарязания на ситно лук с щипка сол. Щом лукът започне да омеква, добавете и нарязаните на ситно скилидки чесън. Добавете лютия червен пипер и доматите. Разбъркайте добре. Изчакайте сместа леко да се редуцира. Добавете още щипка сол и 10 г масло. Разбъркайте и захлупете. Гответе 8-10 минути на слаб огън.
2. Към студения сварен ориз добавете стафидите и доматения сос. Разбъркайте добре.
3. Намажете същия тиган с останалото масло и зехтин. Нарежете на тънки кръгчета предварително измитата и подсушена тиквичка. Подредете кръгчетата на дъното на тигана. Върху тях изсипете сместа с ориза, като внимавате да не разместите тиквичките. Разпределите ориза равномерно и го притиснете добре. Поставете капапака и гответе 8-10 минути на умерен огън, докато не усетите миризмата на запечен ориз.
4. Поставете голяма чиния върху тигана и обърнете рязко тигана, за да прехвърлите ориза в чинията.
5. В купичка разбъркайте добре киселото мляко с щипка кимион и щипка сол. Накъсайте листата мента.
6. Поднесете порция пържен ориз с домати, гарниран с кисело мляко и листа мента.
Продукти
- 2 с.л. зехтин
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1/4 ч.л. едър лют червен пипер
- 400 г нарязани домати от консерва
- 2 с.л. стафиди
- 2 ч.ч. сварен дългозърнест ориз
- 20 г масло
- 1/2 тъмнозелена тиквичка
- 1 1/2 ч.ч кисело мляко
- щипка кимион
- сол 3 стръка мента
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол
Рецепти Джейми Оливър
Шишчета по гръцки /сувлаки/
Рецепти Джейми Оливър
Три вида ризото