Начин на приготвяне:
1. За пестото настържете фино пармезана и го сложете в блендер. Към него добавете листата босилек, скилидката чесън и кедровите ядки. Залейте всичко със зехтина и смелете.
2. За ньоките в купа настържете фино пармезана. Добавете маскарпонето, брашното, мащерката и яйцата. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте. Щом се оформи топка извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете хубаво. Оформете топка и я разделете на три равни части.
3. Всяка част тесто оформете като руло, като поръсвате с брашно под и върху тестото. С ръце източете рулото в дълъг фитил /около 60 см/. Нарежете фитила на еднакви парченца от по 2 см. Оставете ньоките да починат 1-2 минути.
4. В два тигана сипете зехтин и пуснете бучка масло и ги загрейте. Разпределете ньоките в тиганите и ги пържете от всяка страна по 4 минути.
5. Изпържените ньоки поставете в купа. Добавете 2-3 с.л. от пестото и разбъркайте. Добавете листата рукола и овкусете със сол и малко лимонов сок. Разбъркайте. При сервиране на ньоките поръсете всяка порция със запечени кедрови ядки.
2. За ньоките в купа настържете фино пармезана. Добавете маскарпонето, брашното, мащерката и яйцата. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте. Щом се оформи топка извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете хубаво. Оформете топка и я разделете на три равни части.
3. Всяка част тесто оформете като руло, като поръсвате с брашно под и върху тестото. С ръце източете рулото в дълъг фитил /около 60 см/. Нарежете фитила на еднакви парченца от по 2 см. Оставете ньоките да починат 1-2 минути.
4. В два тигана сипете зехтин и пуснете бучка масло и ги загрейте. Разпределете ньоките в тиганите и ги пържете от всяка страна по 4 минути.
5. Изпържените ньоки поставете в купа. Добавете 2-3 с.л. от пестото и разбъркайте. Добавете листата рукола и овкусете със сол и малко лимонов сок. Разбъркайте. При сервиране на ньоките поръсете всяка порция със запечени кедрови ядки.
Продукти
За пестото:
- 25 г пармезан
- 1 скилидка чесън
- 60 г пресен босилек
- 50 мл зехтин
- 50 г запечени кедрови ядки
За ньоки:
- 100 г пармезан
- 1 шепа прясна мащерка
- 350 г маскарпоне
- 300 г брашно
- 2 яйца
- зехтин
- 50 г масло
За сервиране:
- 70 г рукола
- 25 г запечени кедрови ядки
- 1 лимон
- сол и черен пипер