Начин на приготвяне:

1. В голяма купа настържете обелените и сварени картофи на фино ренде. Добавете фино настърганите кашкавал и пармезан, подправките, галетата. Начупете гризините, добавете нарязания на ситно сибирски лук и яйцето. Омесете добре сместа с ръце и я оставете да си почине.
2. Накиснете сушените домати в топла вода за 10 минути. След това ги изтискайте и ги сложете в блендер заедно с печените чушки, обелената скилидка чесън, балсамовия оцет, бялото вино, зехтина и меда. Овкусете със сол и черен пипер и пасирайте до хомогенност.
3. Оформете малки топчици от картофената смес. Потапяйте всяко кюфтенце първо в разбито яйце, а след това го овалвайте в галета. Загрейте 1 пръст олио в тиган и изпържете кюфтета до златисто, от двете страни. Извадете ги върху кухненска салфетка.
4. Сервирайте картофените кюфтета, гарнирани със сос от печени чушки и поръсени с малко нарязани листа босилек и тънка струйка зехтин.

Продукти

  • 3 сварени картофа
  • 50 г настърган кашкавал
  • 80 г настърган пармезан
  • 2 щипки едър лют червен пипер
  • 2 щипки сушена мащерка
  • 2 щипки сладък червен пипер
  • 2 щипки кажунска подправка
  • 5 стръка сибириски лук
  • 2 с.л. галета
  • 2 гризини
  • 1 яйце

За соса:

  • 2 червени печени чушки
  • 6 сушени домата
  • 1 скилидка чесън
  • сол и черен пипер
  • 1 с.л. балсамов оцет
  • 1 ч.л. бяло вино
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. мед

Допълнително:

  • олио за пържене
  • 1 яйце
  • 1 ч.ч. галета

Свързани рецепти