Начин на приготвяне:

1. За пареното тесто сипете в тенджерка водата, захарта и маслото. Разбъркайте и оставете сместа да заври. Изсипете брашното наведнъж и започнете да бъркате енергично сместа до получаването на топка тесто.
2. Разбийте яйцата предварително. Дръпнете тестото от котлона и добавяйте от яйцата, малко по малко, на струйка, като разбивате енергично, докато те се поемат. Пресипете пареното тесто в шприц с гладък накрайник.
3. В тава, постлана с хартия за печене, шприцовайте топчици, на достатъчно разстояние една от друга. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути.
4. За сладкарския крем, в купа разбийте енергично жълтъка със захарта. Добавете брашното, като го пресеете. Разбъркайте. Добавете горещото мляко на тънка струйка, като разбърквате непрекъснато. ПРесипете сместа в тенджерка и варете на слаб огън до сгъстяване, около 1-2 минути. Пресипете крема в чиния, покрийте с прозрачно фолио и оставете да изстине. След това пресипете крема в шприц с тънкъ гладък накрайник.
5. За шоколадовия сос начупете шоколада и го разтопете на водна баня. Щом се разтопи, добавете гореща вода. Бъркайте, докато тя се поеме от шоколада. Добавете кафето и разбъркайте. Накрая добавете меда и бъркайте до лъскавост и гладкост.
6. Напълнете изстиналите еклери със сладкарски крем, през дупчица на дъното. Щом се появи крем, значи еклерът е пълен.
7. Сервирайте по 3 профитерола на човек в купичка, поляти с шоколадов сос.

Продукти

За пареното тесто:

  • 125 вл вода
  • 2 ч.л. захар
  • 40 г масло
  • 70 г брашно
  • 2 яйца от свободно отглеждани кокошки

За сладкарския крем:

  • 300 мл прясно мляко
  • 1 с.л. ром
  • 1 жълтък
  • 40 г пудра захар
  • 20 г брашно

За шоколадовия сос:

  • 90 г натурален шоколад (70% какао)
  • 2 с.л. течен мед
  • 3 с.л. гореща вода
  • 3 с.л. силно кафе еспресо

Свързани рецепти