Парижки кафеени еклери
1. За пареното тесто сложете в тенджерка млякото, топлата вода и маслото. Щом сместа заври, добавете брашното и бъркайте докато се оформи топка. Брашното трябва да се изпече, като издава съскане, за 1-2 минути. Бъркайте непрекъснато, за да не загори брашното.
2. Дръпнете пареното тесто от огъня и го прехвърлете в купа. Към него добавяйте едно по едно яйцата, като след всяко бъркате енергично докато то се поеме от тестото. Щом тестото стане еднородно и гладко го прехвърлете в шприц с широк гладък накрайник.
3. Върху постлана с хартия за печене плоска тава шприцовайте ленти, дълги 5 см. Намажете лентите с по малко разтопено масло отгоре и направете вълнички по повърхността им с помощта на вилица. Печете еклерите в предварително загрята фурна на 210 градуса 30 минути. След това ги оставете да изстинат в полуотворената фурна, за да не спаднат.
4. За крема сложете млякото в тенджерка да заври заедно с кафето, половината захар и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. В купичка разбийте жълтъците с останалата захар и брашното на кашичка. Ако има нужда, добавете малко водичка. Сипете кашичката при млякото и бъркайте енергично, докато кремът се сгъсти. Разстелете крема върху плосък съд и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете крема да изстине.
5. Разбивайте маслото с пудрата захар в продължение на 3 минути. Добавете студения сладкарски крем на порции и продължете разбиването още 5 минути. Прехвърлете крема в еднократна торба за шприцоване и поставете тънък гладък накрайник.
6. На дъното на всеки изпечен и изстинал еклер направете три дупки с помощта на накрайник за шприц. Шприцовайте последователно във всяка дупка на еклера по малко кафеен крем.
7. За глазурата сипете кафето в купа и на порции добавйте към него пудрат захар. Разбърквайте с помощта на тел докато сместа стане гладка и не много гъста. С помощта на четчица нанесете по малко глазура върху еклерите.
8. Важно е да украсите еклерите докато глазурата още не е засъхнала върху тях. За украсата трябва предварително да запечете лешници на 180 градуса за 5 минути. Разтопете шоколада на водна баня. А марципана омесете с какаото и го разточете тънко с помощта на точилка. Изрежете дребни формички от него. Потопете върха на всеки лешник в шоколад и го поставете върху формичка от марципан. Закрепете тази украса в единия край на еклера, върху глазурата.

Продукти

  • За пареното тесто:100 мл прясно мляко 100 мл вода 100 г масло 100 г брашно 4 яйцаЗа кафеения крем:125 мл прясно мляко 125 мл кафе еспресо 75 г захар 2 жълтъка 1 с.л. брашно 250 г меко масло 60 г пудра захар 1 шушулка ванилияЗа глазурата:2 с.л. кафе еспресо 150 г пудра захарЗа украса:14 лешника 50 г марципан щипка какао 50 г натурален шоколад

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички