Начин на приготвяне:

1. За тестото в касерола загрейте млякото със захарта, солта и маслото. Когато маслото се разтопи, изсипете брашното и бъркайте до получаване на тестена топка, която се отделя от стените на съда. Охладете.

2. Едно по едно към тестото добавете 4 яйца и разбивайте с миксер. Прехвърлете готовото тесто в пош.

3. Върху лист хартия за печене с молив очертайте кръг с диаметър 26 см. Обърнете го и с него покрийте дъното на тава. С поша оформете еклери по очертанието на кръга. След това направете втори вътрешен кръг. 

4. С мокър пръст притиснете връхчетата, за да не изгорят по време на печене. Намажете тестото с разбито яйце и поръсете с кристална захар.

5. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Печете сладкиша 20 минути без да отваряте фурната. Извадете и охладете.

6. За крема разбийте леко крем- сиренето с лешниковия тахан и дулсе де лече.

7. Отделно разбийте сметаната със захарта. Разбъркайте сметаната и лешниковия крем.

8. Разрежете изпеченото тесто по хоризонтал, по средата. Сложете крема върху основата и похлупете. Поръсете с накълцани лешници и пудра захар.

Продукти

За тестото:

  • 5 яйца
  • 250 мл прясно мляко
  • 50 г лешници
  • 180 г брашно
  • 125 г краве масло
  • 50 г захар
  • 1 щипка сол
  • 1 пакетче ванилия

За крема:

  • 2 с.л. лешников тахан
  • 120 г дулсе де лече
  • 280 мл течна животинска сметана
  • 360 г крем-сирене
  • 2 с.л. захар

Свързани рецепти