Париж-Брест
Рецепта от: Нина Бабич
©2019 FOX Networks Group Bulgaria
1. В средно голяма тенджера кипнете водата, млякото, захарта, солта и маслото. Дръпнете от огъня.
2. Сипете наведнъж пресятото брашно в течната смес и веднага започнете да бъркате интензивно с телена бъркалка, докато брашното се поеме. Имате около 30 секунди да го направите.
3. Върнете тенджерата на котлона и оставете тестото да се готви около минута, като бъркате с шпатула. То трябва да стане по-сухо.
4. Прехвърлете го в купата на миксера, сложете широката бъркалка за тесто и го оставете малко да поизстине.
5. Разбийте леко яйцата. Бъркайте тестото на средна скорост около 30 секунди, после намалете скоростта на най-ниската и започнете да добавяте разбитите яйца.
6. Спрете миксера и свалете бъркалката, оберете тестото от стените на купата и прекарайте бъркалката през тестото. Ако сте постигнали нужната консистенция, щом извадите бъркалката от тестото, то ще провисне от нея във формата на латинското V.
7. Загрейте фурната на 200 градуса. Прехвърлете тестото в сладкарски пош с накрайник 6B. Застелете тава с хартия за печене. Очертайте кръгове с диаметър 8 см, обърнете листа с хартия в тавата.
8. Направете кръгове с тестото по очертанията, поръсете ги с пудра захар и с филирани бадеми. Печете 20 минути на 200 градуса, а после намалете температурата на 160 градуса и печете още 20 минути, без да отваряте фурната.
9. За лешниковия крем първо пригответе пралината. Карамелизирайте захарта. Щом стане медена на цвят, прибавете лешниците в карамела и внимателно разбъркайте. Изсипете върху силиконова подложка и охладете. След това леко смачкайте с точилка и смелете в мощен блендер, докато не получите гъста, маслоподобна смес.
10. След това пригответе обикновен сладкарски крем. Загрейте млякото с половината от захарта и ваниловия екстракт и преди да кипне, дръпнете от огъня. Разбъркайте жълтъците с останалата захар, добавете брашното, а най-накрая – нишестето и бъркайте с телена бъркалка, докато сместа стане гладка, без бучки.
11. Сипете приблизително една трета от топлото мляко и хубаво разбъркайте. Върнете цялата смес в съда с млякото и гответе на умерен огън при непрекъснато бъркане. Щом усетите, че сместа се сгъстява, свалете от огъня и бъркайте още 30 секунди, докато не стане гъста и напълно хомогенна. Пресипете крема в плитък съд (поднос), разстелете добре, покрийте го с прозрачно фолио и оставете да се охлади.
12. Към готовия сладкарски крем добавете първо маслото и бъркайте на висока скорост. Сложете и 160 г от лешниковата пралина и бъркайте още 2-3 минути. Оставете готовия лешников крем хубаво да се охлади - поне за час.
13. Разрежете хоризонтално изпечените тестени „колела“. С лъжичка разпределете останалата част от пралината по долната част. Разпределете лешниковия крем с помощта на пош. Поръсете със запечени филирани бадеми. Захлупете с горната част на сладкишите. Поръсете с пудра захар и сервирайте.
*Печете във фурна без вентилатор.
Продукти
- За пареното тесто:
- 125 г пълномаслено прясно мляко
- 125 г вода
- 110 г масло
- 5 г захар
- 2 г сол
- 140 г пресято брашно
- 220 г яйца
- За лешниковия крем:
- 300 г печени лешници
- 200 г захар
- 500 г прясно мляко
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 30 г царевично нишесте
- 30 г брашно
- 8 жълтъка
- 175 г масло
- Допълнително:
- пудра захар за поръсване
- филирани бадеми за поръсване
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Джейми Оливър
Шоколадова пица калцоне
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни