Парфе с бял шоколад и фъстъци
Рецепта от: Кирстен Тиболс
Това парфе се приготвя с качествена пълномаслена сметана и без желатин, затова е необходимо да престои 1 нощ във фризер. Поръсва се с карамелизирани солени фъстъци.
Продукти
- 450 мл пълномаслена течна сметана
- 4 яйца (на стайна температура)
- 45 г захар
- 2 шушулки ванилия
- 450 г бял шоколад
- 150 г фъстъчено масло с парченца
- 120 мл вода
- Допълнително:
- 90 г солени печени фъстъци
- 200 г захар
Начин на приготвяне:
- 1. В купа смесете яйцата с остърганата вътрешност на шушулките ванилия. Започнете да разбивате сместа с помощта на миксер, на ниска скорост.
- 2. В тенджерка сипете захарта и водата и оставете сместа да кипне, като разбърквате от време на време. Щом сиропът кипне, го оставете да ври 2 минути, а през това време разбийте яйцата на висока скорост. Добавете горещия захарен сироп на тънка струйка към разбитите яйца и разбивайте до получаването на пухкава смес.
- 3. Разбийте сметаната до полуплътност. Поставете я в хладилник.
- 4. Намажете с олио дъното и стените на правоъгълна форма за хляб (23х13 см). Покрийте с прозрачно фолио, като оставите поне 10 см свободни краища.
- 5. Начупете белия шоколад и го поставете в пластмасова купа заедно с фъстъченото масло. Разтопете сместа напълно в микровълнова фурна, като на всеки 30 секунди отваряте и поглеждате.
- 6. Добавете 1/3 от разбитата сметана към разтопените шоколад и фъстъчено масло и разбъркайте внимателно, с помощта на шпатула. Добавете сместа на 2 пъти към яйчената смес, като разбърквате внимателно с шпатула. Накрая добавете останалата разбита сметана и отново разбъркайте внимателно.
- 7. Изсипете сместа в подготвената форма и заравнете. Покрийте с фолио формата и отгоре. Поставете във фризер за 1 нощ.
- 8. В тиган сипете захарта и я карамелизирайте на умерен огън. Щом придобие светло златист цвят, добавете фъстъците и разбъркайте. Изсипете сместа върху лист хартия за печене и разстелете на един сой. Оставете сместа на стайна температура, докато се втвърди. Начупете крокана, а след това го нарежете. Съхранявайте го в буркан или кутия с херметическо затваряне.
- 9. Поднесете парче парфе с бял шоколад, поръсено с крокан.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Марк Мориарти
Класически плодови тарталети
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Рудолф ван Веен
Коледен щолен
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем
Рецепти Надия Хюсеин
Чийзкейк "Итън мес"
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадови пеперуди
Рецепти Кирстен Тиболс
Бабка с шоколадов пълнеж