Начин на приготвяне:

1. Изпечете чушките в тавичка, постлана с хартия за печене за 10 минути на 220 градуса. Сложете ги в тенджерка и ги захлупете.
2. Отрежете 1/4 от аспержите откъм долната им страна, твърдата. Пуснете ги в тенджера с подсолена вряща вода и ги варете 4 минути. След това пуснете аспержите в купа с вода и лед, за да запазят зеления си цвят.
3. Нарежете лука и чесъна и ги сложете в блендер. Обелете чушките и отстранете семките им. Сложете ги в блендера. Овкусете със сол и черен пипер и смелете зеленчуците.
4. Нарежете бутер тестото на еднакви квадратчета - 4-5 и ги сложете едно върху друго. Върху набрашнен плот ги разточете в правоъгълна форма с приблизителни размери 50х40 см. С нож направете борд, като правите съвсем лек разрез, не до долу. Ширината на борда трябва да е около 1 см. Дъното на тартата надупчете леко с вилица на десетина места.
5. Разпределете пастата от печени чушки, лук и чесън върху тестото, като оставяте свободен борда. Отгоре наредете цели аспержи, а върху тях филии бри. Поръсете със сол и черен пипер. Намажете с разбито яйце борда на тартата. Печете тартата в предварително загрята фурна на 200 градуса 15 минути.
6. За пестото счукайте в хаванче чесъна и кедровите ядки със сол. След това добавете нарязаната рукола и намачкайте и нея. Добавете зехтина на тънка струйка.
7. Разпределете пестото от рукола върху изпечената тарта.

Продукти

  • 4 червени чушки
  • 1 връзка зелени аспержи
  • 1 глава червен лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • сол и черен пипер
  • 350 г сирене Бри
  • 250 г бутер тесто
  • 1 яйце за намазване

За пестото:

  • 1 скилидка чесън
  • 40 г кедрови ядки
  • 75 г рукола
  • 100 мл зехтин
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти