Начин на приготвяне:
1. За шоколадовия мус начупете или нарежете шоколада и го разтопете на водна баня.
2. Обелете твърдата част на лимоновата трева и я нарежете на ситно. Разрежете лютата чушка, премахнете семената и и я нарежете на ситно.
3. Сипете 100 мл от сметаната в тенджерка и добавете нарязаните лимонова трева и чушка. Загрейте сместа на слаб огън за пет минути.
4. Прецедете топлата сметана над купата с разтопения шоколад. Разбъркайте с шпатула до хомогенност и гладкост на сместа.
5. Останалата сметана разбийте с помощта на миксер до консистенция на кисело мляко. Добавете малко от разбитата сметана към шоколадовата смес и разбъркайте. След това изсипете целия шоколад при сметаната и разбъркайте отново. Прехвърлете шоколадовия мус в пош с гладък накрайник и го поставете в хладилник за 1 час.
6. Обелете мангото тънко, като първо отрежете кората отдолу и отгоре, за да може да го държите право. Отрежете 4 дебели филии. Останалите парчета манго сложете в блендер. Овкусете с бял пипер, канела и кардамон. Изтискайте сока от лайм и пасирайте. При необходимост може да добавите малко вода.
7. За панировката разбийте белтъка. В една чиния сложете кокосовите стърготини, а в друга брашното. Загрейте 1 пръст олио в тиган до 180 градуса. Първо оваляйте мангото в брашно, след това го потопете в белтък, а накрая в кокосови стърготини. Пържете мангото от двете страни, до придобиване на златист цвят. Извадете в чиния, покрита с кухненска хартия.
8. Шприцовайте змия от шоколадов мус върху голяма плоска чиния. Отстрани шприцовайте 4 топки мус. Сипете 2 с.л. пюре от манго. Нарежете на ситно малко люта чушка и поръсете. Украсете с листа мента. Разрежете шницелите от манго на две и ги подредете в чинията.
2. Обелете твърдата част на лимоновата трева и я нарежете на ситно. Разрежете лютата чушка, премахнете семената и и я нарежете на ситно.
3. Сипете 100 мл от сметаната в тенджерка и добавете нарязаните лимонова трева и чушка. Загрейте сместа на слаб огън за пет минути.
4. Прецедете топлата сметана над купата с разтопения шоколад. Разбъркайте с шпатула до хомогенност и гладкост на сместа.
5. Останалата сметана разбийте с помощта на миксер до консистенция на кисело мляко. Добавете малко от разбитата сметана към шоколадовата смес и разбъркайте. След това изсипете целия шоколад при сметаната и разбъркайте отново. Прехвърлете шоколадовия мус в пош с гладък накрайник и го поставете в хладилник за 1 час.
6. Обелете мангото тънко, като първо отрежете кората отдолу и отгоре, за да може да го държите право. Отрежете 4 дебели филии. Останалите парчета манго сложете в блендер. Овкусете с бял пипер, канела и кардамон. Изтискайте сока от лайм и пасирайте. При необходимост може да добавите малко вода.
7. За панировката разбийте белтъка. В една чиния сложете кокосовите стърготини, а в друга брашното. Загрейте 1 пръст олио в тиган до 180 градуса. Първо оваляйте мангото в брашно, след това го потопете в белтък, а накрая в кокосови стърготини. Пържете мангото от двете страни, до придобиване на златист цвят. Извадете в чиния, покрита с кухненска хартия.
8. Шприцовайте змия от шоколадов мус върху голяма плоска чиния. Отстрани шприцовайте 4 топки мус. Сипете 2 с.л. пюре от манго. Нарежете на ситно малко люта чушка и поръсете. Украсете с листа мента. Разрежете шницелите от манго на две и ги подредете в чинията.
Продукти
За шоколадовия мус:
- 250 мл течна сметана
- 1 стъбло лимонова трева
- 1 малка червена люта чушка
- 160 г натурален шоколад
За мангото:
- 2 манго
- 1 щипка бял пипер
- 1 щипка канела
- 1 щипка кардамон
- 1 лайм
- сок
- 1 белтък
- 100 г брашно
- 100 г кокосови стърготини
- олио