От настърган пармезан, кориандър и ядки шамфъстък се приготвя хрупкава коричка за панираната риба, а пюрето от тиква и пюрето от грах добавят кремообразна текстура към това ястие.

Продукти

  • 250-300 г филе от луциан, лаврак или др. (без кожа)
  • 1 яйце
  • ½ ч.ч. брашно
  • 100 г печени солени ядки шамфъстък
  • 40 г галета Панко
  • 30 г настърган пармезан
  • 3 с.л. нарязан кориандър
  • сол и черен пипер
  • масло
  • 150 г грах
  • 200 г тиква
  • течна сметана

Начин на приготвяне:

  • 1. В хаванче сипете нарязаните ядки шамфъстък, галетата и настъргания пармезан. Овкусете със сол и черен пипер и намачкайте всичко. Добавете нарязания кориандър и продължете да мачкате. Пресипете сместа за хрупкавата коричка на рибата в дълбока чиния.
  • 2. В друга дълбока чиния разбийте яйцето, а в трета – сипете брашното.
  • 3. Разрежете всяко филе риба на 2 парчета. Оваляйте всяко парче риба първо в брашно, после в яйце и накрая в сместа с ядки.
  • 4. Разтопете 50-60 г масло в тиган и изпържете рибата по 1-2 минути от всяка страна. Извадете върху кухненска хартия.
  • 5. В отделни съдове, в подсолена вода, сварете граха и обелената и нарязана на малки кубчета тиква, до готовност. Отцедете тиквата и я пасирайте като добавите малко течна сметана и овкусите със сол и черен пипер. По същия начин пюрирайте и граха.
  • 6. Сипете по 1 с.л. от двата вида пюре на дъното на чиния за сервиране и ги разстелете леко. Върху тях поставете 3 парчета панирана риба. Украсете с тънки кръгчета репички и лентички пресен лук.

Свързани рецепти

Виж всички